Poluarea fonică, o problemă când aeroportul va deveni complet operațional

0
426

Zgomotul pe care-l vor produce avioanele ce vor ateriza și decola de pe Aeroportul Internațional Maramureș va fi o problemă, când aerogara își va intra cu adevărat în drepturi, iar zborurile se vor înmulți. Totuși, autoritățile cred că vor gestiona cu brio această problemă, iar cetățenii din Tăuții – Măgherăuș și Baia Mare nu vor avea de suferit din această cauză.

Cu toate acestea, poluarea fonică va exista și va fi la cote mult mai mari față de prezent, lucru pe care nimeni nu-l neagă. Gabriel Tămâian, directorul executiv al Agenției de Protecție a Mediului (APM) Maramureș, ne-a explicat: „Va fi o problemă din punct de vedere fonic după ce Aeroportul Internațional Maramureș va deveni cu adevărat operațional, însă cred că poluarea fonică se va încadra totuși în limite legale. Dacă stăm să ne gândim la Cluj, spre exemplu, care este mai aproape de noi, și care chiar are un trafic adevărat, iar orașul este mare, atunci la noi nu văd să fie o problemă majoră pentru locuitorii Tăuțiului Măgherăuș, sau ai Băii Mari, că și către orașul nostru va fi un zgomot de la avioanele care decolează spre destinații. Aeroportul a func­ționat și pe vremuri, avea curse săptămânal, și nu au fost înregistrate reclamații. Într-adevăr, acum cu mărirea pistei la 2.350 de metri, el intră în altă sferă și practic vom avea zboruri internaționale și cargo, mai ales că UAC își construiește acolo inclusiv un hangar pentru întreținere, vopsit avioane. Însă harta de zgomot la aeroport este diferită față de Baia Mare, iar Consiliul Județean, în subordinea căruia este aeroportul, are obligația, în momentul în care deține toate datele despre zboruri, avioane, trasee, să refacă harta de zgomot în acea zonă”.

Zgomotul – un preț mic în comparație cu câștigul din punct de vedere economic!

Primarul din Tăuții – Măgherăuș, orașul care va resimți cel mai mult impactul fonic, crede că zgomotul mai mare va reprezenta o problemă pentru localnici, însă în comparație cu câștigul din punct de vedere economic, aceasta va trece aproape neobservată: „Legat de problema zgomotului, când aeroportul va avea zboruri mai multe, pot să vă spun că nu va crea disconfort prea mare deoarece avem acel spațiu de siguranță și știm că unda de sunet se propagă la distanță. Nici până acum nu am avut asemenea probleme. Să nu uităm că sunt orașe în alte țări, unde avioanele aterizează și decolează printre blocuri. Însă nu putem fi chiar cu toate. Dar având acest pol de dezvoltare în orașul nostru, noi creăm datorită lui noi locuri de muncă, infrastructura pe orizontală, pe verticală. Avem taxe și impozite de aici, care ne ajută mult la dezvoltarea orașului nostru, așa că prețul acesta al poluării fonice este destul de mic în comparație cu beneficiile economice. Așa că oamenii cred că vor înțelege acest lucru. Însă pe tăuțeni îi interesează cel mai mult dacă orașul se dezvoltă, din taxe și impozite pe care le încasăm de la fabrici, de la unitățile economice de pe raza noastră administrativă. Și dacă am ajuns la acest capitol al dărilor către stat, nici în anul 2019, în orașul Tăuții – Măgherăuș nu se măresc taxele și impozitele locale. De asemenea, șomajul în localitatea noastră este zero”, a spus Anton Ardelean, primarul din Tăuții – Măgherăuș.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.