Ateliere cu iz tradiţional pentru copii la Biserica “Sfântul Iosif Mărturisitorul”

0
115

Copiii care frecventează centrul “Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare de la parohia cu acelaşi nume din Baia Mare sunt învăţaţi să preţuiască lumea tradiţională a satului românesc. Activităţile în care sunt implicaţi micuţii fac parte din proiectul naţional “Hristos împărtășit copiilor”. Ca şi în anii precedenţi, în cadrul acestui program se derulează un concurs naţional catehetic, tema de la actuala ediţie fiind “Hristos: sufletul satului meu”. Echipa și proiectul care a obținut premiul I pe eparhie va fi premiată în cadrul unei ceremonii festive organizată în 21 mai la Patriarhia Română, cu ocazia hramului istoric al catedralei patriarhale.

În cadrul proiectului, copiii de care se ocupă Asociaţia “Sfântul Iosif Mărturisitorul” din cadrul parohiei băimărene au fost implicaţi în diferite activităţi, coordonator principal fiind pr. Gheorghe Man, ajutat de dascălii voluntari. Astfel, recent, aceştia au confecţionat mărţişoare pe etamină, inspirându-se din cărţile: “Cusături româneşti din izvoade străbune” şi “Puncte şi cusături româneşti”.
Obiectele tradiţionale au fost lucrate manual de copii, iar apoi au fost oferite în dar mămicilor şi profesoarelor cu care fac meditaţii la limba română şi matematică. O parte dintre mărţişoare au fost vândute, banii rezultaţi în urma acestei acţiuni fiind destinaţi centrului “Sfântul Iosif Mărtusitorul”. De asemenea, micuţii au avut ocazia să vadă mărţişoare tradiţionale şi la târgul “Mărţişor cu dor” de la Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu” din Baia Mare. Ei s-au declarat impresionaţi de mărţişoarele care au ilustrat personaje îmbrăcate în straie populare şi care au fost incluse pe o hartă a României.
În cadrul proiectului “Hristos împărtăşit copiilor”, au mai fost vizionate piese de teatru de păpuşi care au avut ca temă lumea satului românesc, respectiv “Amintiri din copilărie” şi “Păcală”. Totodată, au fost realizate vizite la câteva expoziţii de fotografie cu aceeaşi tematică tradiţională. Micii vizitatori au rămas cuceriţi în special de două fotografii: una care ilustra un meşter lutier în straie populare şi o fereastră în care era aşezată o perdea pe care erau imprimaţi doi serafimi.
Pentru următoarea perioadă sunt pregătite şi alte activităţi interesante: o expoziţie de carte pentru copii prin care se doreşte promovarea artei populare, o piesă de teatru de păpuşi dedicată sărbătorii Învierii Domnului şi o expoziţie de timbre care ilustrează arta populară, picturi româneşti, personalităţi româneşti, costume populare, etc.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.