Programul vizitei Papei Francisc în România

0
80

Sala de presă a Sfântului Scaun a anunţat programul detaliat al călătoriei apostolice pe care papa Francisc o va efectua în România în perioada 31 mai – 2 iunie, sub genericul “Să mergem împreună!”.

• Vizită la noua catedrală ortodoxă pentru rugăciunea “Tatăl Nostru”

Potrivit programului, Sfântul Părinte va pleca de la Roma vineri, 31 mai, la ora 8,10, de pe aeroportul Roma – Fiumicino cu direcţia Bucureşti – Otopeni, unde urmează să ajungă la ora 11,30. După primirea oficială de la aeroport, papa va merge la Palatul Prezidenţial Cotroceni pentru ceremonia de bun venit, vizita de curtoazie la preşedintele României şi întâlnirea cu prim-ministrul. La ora 13, la Palatul Cotroceni, pontiful va prezenta primul discurs al vizitei în cadrul întâlnirii cu autorităţile, reprezentanţii societăţii civile şi membrii Corpului Diplomatic. După întâlnirile cu autorităţile politice şi societatea civilă, a doua parte a zilei va fi dedicată dimensiunii spirituale, începând cu Biserica Ortodoxă şi încheind cu Biserica Catolică. Astfel, la 15,45, papa va merge la Palatul Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române pentru o întâlnire privată cu patriarhul ortodox, după care va urma întâlnirea cu Sinodul permanent al Bisericii Ortodoxe, în faţa căruia se va prezenta cel de-al doilea discurs al vizitei. Întrevederea cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe se va încheia cu vizita papei şi a patriarhului la noua catedrală ortodoxă pentru rugăciunea “Tatăl Nostru” şi cu un cuvânt de salut din partea Succesorului lui Petru. Prima zi a papei în România se va încheia cu Sfânta Liturghie oficiată în catedrala “Sf. Iosif” a arhidiecezei romano-catolice de Bucureşti.

• Întâlnire mariană cu tinerii şi familiile

În ziua de sâmbătă, 1 iunie, la ora 9,30, pontiful va pleca de la Bucureşti cu avionul spre Bacău, după care va merge cu elicopterul la Miercurea-Ciuc, în arhidieceza romano-catolică de Alba Iulia. Succesiv, papa va merge cu automobilul la sanctuarul Fecioarei Maria de la Şumuleu-Ciuc, unde va celebra Sfânta Liturghie cu pelerinii prezenţi şi va ţine omilia celebrării euharistice. În jurul orei 17, papa va ajunge cu elicopterul pe aeroportul din Iaşi. La 17,30, va face o vizită la catedrala romano-catolică, după care va merge în faţa Palatului Culturii pentru o întâlnire mariană cu tinerii şi familiile, cărora le va adresa cel de-al şaselea discurs al vizitei. În cursul serii, papa se va întoarce cu avionul la Bucureşti. Duminică, 2 iunie, Sfântul Părinte va pleca de la Bucureşti cu avionul, cu direcţia Sibiu, de unde va merge cu elicopterul la Blaj, sediul istoric al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. Aici, pontiful va celebra Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie cu beatificarea a şapte episcopi greco-catolici martiri, ritul sacru desfăşurându-se pe Câmpia Libertăţii de la Blaj. Papa va prezenta omilia celebrării euharistice şi va recita antifonul marian pascal “Regina Coeli” (“Bucură-te, Regina Cerului”). După prânzul cu suita papală, Sfântul Părinte va avea o întâlnire cu comunitatea romă din Blaj. În jurul orei 17, papa va sosi cu elicopterul la aeroportul din Sibiu pentru ceremonia de rămas-bun. Papa Francisc va pleca din România cu avionul duminică, 2 iunie, la ora 17,30.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.