Justiţia pentru copii – proiect zonal al Clubului Rotaract Vişeu de Sus

0
256

Clubul Rotaract Vişeu de Sus se gândeşte la societatea zilei de mâine. Pornind de la ideea că un copil responsabil, con­ştient de faptele sale şi de consecinţele faptelor sale va fi un bun cetăţean, clubul Rotaract Vişeu de Sus a iniţiat în această perioadă proiectul zonal ”Jus­tiţia pentru copii”.
Prin intermediul acestuia, specialiştii în domeniul juridic din cadrul clubului îşi propun să organizeze, în diferite şcoli din Vişeu de Sus şi din localităţile învecinate, întâlniri cu elevi de diferite vârste, cu care să discute teme de interes pentru ei, de la noţiuni de bază din domeniul juridic, drepturile şi obligaţiile lor, legi pe care fiecare în parte, ca cetăţeni, trebuie să le respectăm şi ce se întâmplă dacă le încălcăm.
Prima acţiune din cadrul proiectului s-a desfăşurat la Liceul Tehnologic Vişeu de Sus (director prof. Gabriela Letiţia Ciolpan). Tema aleasă, ”Delincvenţa juvenilă”, a fost prezentată de către avocat Iulia Pintea, vicepreşedinte Rotaract, şi Tudor Coman, preşedinte Rotaract. Compor­tamentele de nedorit, care pot fi asociate delincvenţei juvenile, încep de la unele aparent mai puţin grave, cum este chiulul de la şcoală, neascultarea cadrelor didactice, vulgaritatea în limbaj şi ajung la unele cu consecinţe gra­ve: fumat, consum de alcool, fugă de acasă, furt, agresivitate fizică etc. Elevii s-au arătat foarte deschişi şi receptivi la informaţiile prezentate.
Aşa cum au afirmat cei doi tineri specialişti, ”scopul acestei prezentări şi al celor ce vor urma este contribuirea la conturarea identităţilor individuale şi colective prin respect şi autodisciplină, necesare într-o societate democratică”. Şi, foarte important este modul în care se face acest lucru: vorbind ”pe limba copiilor”, pe înţelesul lor. Atunci când subiecte delicate sau despre care copiii nu doresc să discute cu părinţii sau profesorii le sunt prezentate de tineri deschişi spre ei şi spre dialog, aceste subiecte parcă sunt mai uşor de înţeles.
Seria întâlnirilor cu elevii va continua cu alte teme ce au la bază motto-ul pe care tinerii de la Clubul Rotaract Vişeu de Sus l-au gândit pentru acest proiect: ”Învaţă să respecţi legile, să-ţi cunoşti drepturile şi obligaţiile, să fii un bun cetăţean şi să ajuţi la dezvoltarea societăţii din care faci parte!”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.