Alexia Florescu, micuţa artistă ce adună premiu după premiu la competiţiile muzicale

0
558
Alexia în Rusia

Alexia Florescu a început să cânte de la cea mai fragedă vârstă. La nici 3 anișori, când a mers la grădiniță, educatoarea a observat că este talentată și are voce. Astfel că, la vârsta de 5 ani, părinții au înscris-o la Palatul Copiilor din Baia Mare. Acum, Alexia are 11 ani. Mai bine de jumătate din anii pe care îi are acum i-a dedicat acestei pasiuni… muzica, reușind să adune în palmaresul personal, peste 70 de trofee, premii, diplome și medalii obținute la concursurile de interpretare naționale și internaționale. Alexia învaţă la Colegiul de Arte din Baia Mare, în clasa a V-a, unde studiază pianul și vioara. Muzica e nelipsită din viață ei. Zilnic, studiază cel puțin două ore la instrument și vocal. În prezent, Alexia este elevă a Palatului Copiilor din Baia Mare, unde se pregătește cu profesoarele Doina Bentu și Nora Deneş.

“Salbă” de premii la început de an

R: Anul 2019 a debutat în forţă pentru tine, Alexia Florescu. Ai avut deja mai multe participări la diferite competiţii muzicale de unde te-ai întors cu premii. Mai exact, unde ai încântat juriul în acest an şi cu ce premii ai revenit acasă?
A.F.: Deși e doar începutul sezonului compe­tițional, am participat deja la 3 concursuri de interpretare, două dintre ele fiind Festivaluri Interna­ționale. Primul concurs a fost la începutul lunii martie în Baia Mare – “Preparing Stars Festival”, unde am obținut două premii 1, atât la interpretare în limba română, cât și în limba străină. Apoi a urmat Concursul Național de interpretare “ Fii star în țara ta” unde am obținut Trofeul Junior al Festivalului și alte două Trofee la categoria mea de vârstă. De curând, m-am întors din Arad de la Festivalul Internațional “Ghiocelul de argint”, unde am câștigat Trofeul “Ghiocelul de bronz”. Urmează alte concursuri, atât în țară, cât și în străinătate.

Alexia Florescu şi Delia

R: Ce personalităţi au făcut parte din juriile festivalurilor pe unde te-ai perindat?
A.F.: Am cunoscut, în cei 6 ani de când particip la concursuri, multe vedete… interpreți, compozitori, oameni de televiziune: Paula Seling, Lumi­nița Anghel, Felicia Filip, Aurelian Temișan, Carmen Rădulescu, Tudor Turcu, Mihai Alexandru, Horia Moculescu, Corina Chiriac, Viorel Gavrilă, Mihala Tatu, Mihai Pocorschi, Nico și mulți alții.
R: Care e stilul tău muzical? Am văzut că eşti o mică artistă vulcanică, plină de energie şi entuziasm. Tu cum te-ai descrie?
A.F.: Da, așa sunt eu: o fire vulcanică. De aceea nu-mi prea place să interpretez piese lente, ci ritmate. Zic eu, și rezultatele arată asta, că mi se potrivește foarte bine stilul music-hall. Mă simt bine când trebuie să fiu și actriță pe scenă, să interpretez tot felul de stări, să dansez, să mă joc pe piesă. E ceva complex . Mie îmi place foarte mult și mi-ar plăcea să interpretez astfel de cântece și în limba română. La fel de mult îmi place și jazz-ul.
R: Ce înseamnă scena pentru tine?
A.F.: Scena pentru mine înseamnă emoție. Câteva minute intense, dar foarte importante. De mică, îmi spunea mama, că de emoții nu voi scăpa niciodată, dar că prin muncă și multă pregătire, voi reuși să le țin în frâu și să le fac să fie constructive. În timp, am înțeles că așa este, dar recunosc că am emoții de fiecare dată când urc pe scenă.
La 11 ani, propriul videoclip la o melodie compusă special pentru ea
R: Ce piese ai în repertoriu? Sunt melodii compuse special pentru ține sau sunt piese alese de tine de la alţi artişti?
A.F.: În general, în concursuri cânt piese ale compozitorilor români, sau cântece internaționale foarte cunoscute. Sunt cântece propuse de doamnele profesoare sau de părinții mei, însă eu decid dacă îmi place sau nu un cântec sau altul. Nu am cântat niciodată ceva ce nu mi-a plăcut. Dar am și eu un cântec al meu!! Sunt foarte fericită că părinții mei m-au ajutat să-mi împlinesc acest vis, de a avea propria mea piesă. Se numește “Castele din stele” și este compusă de doamna profesoară Nora Deneş. Am și videoclip la piesă și mă bucur că am trecut și prin această expe­riență frumoasă de a filma videoclipul la piesa mea.
R: Cu cine te pregă­teşti?
A.F.: În prezent, mă pregătesc cu doamnele profesoare Nora Deneş și Doina Bentu. Cu această ocazie, le mulțumesc că au încredere în mine și mă susțin în tot ceea ce fac! Eu sper că sunt mândre de rezultatele mele și voi continua să muncesc pentru a obține premii importante și pe viitor.
R: Când a fost debutul tău muzical?
A.F.: Îmi amintesc perfect primul concurs și primul cântecel pe care l-am interpretat. La vârsta de 5 ani, la Festivalul “Ursu­le­țul de aur “ din Baia Mare. Am obținut premiul I cu piesa “Bobocelul Cherry” și m-am calificat la Festivalul Internațional “Delfinul de aur” de la Năvodari. Păstrez cu drag ursulețul de pluş primit atunci. A fost primul meu premiu.

Alexia împreună cu Răzvan şi Dani

R: De atunci, care a fost parcursul tău?
A.F.: Cânt de 6 ani, timp în care am adunat multe și diverse premii. Adică de toate… de la premii speciale, mențiuni la trofee. Sunt mândră de fiecare premiu al meu. Au fost și concursuri de la care am plecat supărată de rezultat, am și plâns de multe ori, dar, de cele mai multe ori, am fost fericită de premiile și trofeele obținute.
R: Părinţii tăi te-au încurajat să mergi pe acest drum muzical?
A.F.: Daaa. Noi suntem o echipă. Mama și tata m-au susținut mereu în drumul meu muzical și nu numai. Au fost și sunt mereu lângă mine la concursuri, la spectacole, la audițiile de la școală. Le mulțumesc mult pentru tot ce fac pentru mine. Și lor și profesorilor cu care am studiat și cu care studiez în prezent.

Prezenţă muzicală de succes la Moscova

R: Care a fost cea mai mare satisfacție a ta pe plan muzical?
A.F.: Sunt cea mai bucuroasă când câștig premii importante!! Mă bu­cur că îmi fac mulți prieteni când particip la concursuri. Cu unii suntem foarte buni prieteni de familie, ne vizităm reciproc, chiar dacă nu suntem din același oraș. Dar cred că cea mai frumoasă ex­pe­riență oferită de muzică a fost că am avut ocazia, ca la 10 ani, să văd Moscova!! Am primit o invitație la un concurs important în Moscova, unde am stat 5 zile. M-a impresionat mult ce am văzut acolo și am fost fericită că am reprezentat România și am obținut două premii întâi la acel festival concurs.

Artistă cu aptitudini de medic veterinar

R: Când nu cânţi, ce îţi place să faci?
A.F.: Îmi place foarte mult să mă joc cu cățeii mei: Max, Boby și Lucky. Așa mă relaxez eu după școală, după ce îmi termin temele și după ce studiez la pian. Ies în curte și mă joc cu cei trei căței. Mie îmi plac foarte mult animalele, de aceea vreau să mă fac medic veterinar. Am avut acasă și găini, porci vietnamezi, raţe, iepuri. Toate sunt îngrijite de bunicul meu, iar eu ador să mă joc cu ele. Sigur, ca oricărui copil, îmi place să butonez telefonul… mă joc, fac filmu­lețe… Îmi mai place să ies cu prietenii, cu rolele și bicicleta, să mergem la film. Am descoperit că-mi place să gătesc, adică s-o ajut pe mama la gătit, la prăjituri.
R: Pentru viitor ce ţi-ai propus?
A.F.: Viitorul e tot muzical, cel puțin pentru următorii 4 ani. Voi continua să studiez pianul și vioara la Colegiul de Arte, desigur că voi continua și să cânt vocal și să particip la concursuri. Mi-ar plăcea să fac și actorie… Dar do­rința mea este să devin me­dic veterinar.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.