Fresh la Artă. Vizitatori, “acompaniaţi” de “tablouri vii” la Artă

0
142

Tablourile au prins viaţă în această vară la Muzeul Judeţean de Artă “Centrul Artistic Baia Mare”. Mai mult, vizitatorii au avut şansa de a fi aşezaţi faţă în faţă cu personajele pictate în tablouri în prima ediţie a evenimentului“Fresh la Artă”. E o idee inedită gândită de referentul de specialitate al instituţiei muzeale, Oana Enăşel, iar colaboratori la acest proiect sunt actorii de la ArtSpot şi compozitorul Darius Nemeş Bota.
O ambianţă prietenoasă i-a întâmpinat pe vizitatorii primei ediţii a evenimentului “Fresh la artă” care s-a derulat în această lună la Muzeul Judeţean de Artă “Centrul Artistic Baia Mare”. De data aceasta a fost un grup restrâns de vizitatori care au avut posibilitatea de a interacţiona cu oficialii muzeului, dar şi cu personajele din tablouri. “Este prima ediţie experimentală a conceptului de ghidaj alternativ non convenţional inventat de distinsa mea colegă, Oana Enăşel. Împreună vom experimenta, vom învăţa să vedem cum în perspectiva viitorului apropiat vom putea genera asemenea întâlniri cu public selecţionat. Asta înseamnă un public restrâns căruia să îi dăruieşti şi sentimentul că aparţine unei elite şi să putem interacţiona în alte modalităţi decât exemplul de la Noaptea Muzeelor”, a punctat managerul Muzeului Judeţean de Artă, Tiberiu Alexa.
A fost un altfel de tur de vizitare, unul interesant şi care a oferit anumite surprize pe parcurs. Încă de la intrarea în prima sală de expoziţie, cei prezenţi au fost introduşi într-o ambianţă muzicală de suflet, iar în faţa tablourilor au fost întâmpinaţi chiar de personajele pictate. Mai exact, actori de la ArtSpot au ilustrat natura umană, prin mimică, dar şi printr-un text scris de ei, astfel încât a fost posibilă chiar şi întoarcerea în timp, realizată cu ochii minţii. În prima sală, directorul instituţiei muzeale le-a vorbit vizitatorilor despre Centrul Artistic Baia Mare.
“Baia Mare artistică s-a născut în 1896 şi există până azi, existând în permanenţă cu suişuri, cu coborâşuri. Înseamnă un permanent dialog cu centre artistice mari ale artei, generatoare de artă din Europa. Baia Mare s-a născut din dialogul cu Munchenul acolo unde a studiat Simon Hollosy, părintele fondator al Băii Mari artistice. Cu un grup de artişti şi studenţi care au gravitat în jurul şcolii sale a venit în 1896 în Baia Mare când s-a semnat certificatul de naştere al mişcării artistice din Baia Mare. De-a lungul timpului, Baia Mare a susţinut contacte generative, esenţiale, ambivalente cu alte repere centrale în arta europeană. A fost Budapesta, a urmat Parisul. Lor li se adaugă relaţii cu centre de importanţă zonală: Cracovia, Odessa, Peters­burg”, aşa şi-a început relatarea criticul de artă, Tiberiu Alexa. A continuat vizitarea şi în celelalte spaţii, cu informaţii concrete, dar şi cu ilustrări inedite ale lucrărilor artistice, astfel încât cei prezenţi să fie decişi să revină şi cu alte ocazii în lumea tablourilor artă.
Povestea acestui eveniment a început la Noaptea Muzeelor. Atunci, referentul de specialitate, Oana Enăşel a avut ideea de a veni cu ceva nou pentru public. “Ne-am obişnuit în ultimii ani ca în Noaptea Muzeelor să aducem ceva nou, să facem ceva ce nu am mai făcut până atunci. În cea mai mare parte încercăm să ne provocăm noi pe noi, să devenim din ce îm ce mai apropiaţi faţă de ceeea ce se întâmplă în muzeografia europeană şi mondială. M-am gândit la o variantă care să aducă viaţă în Muzeul Judeţean de Artă şi ideea a fost o colaborare cu ArtSpot, organizaţia de tineri care face teatru prin Dragoş Călin, coordonatorul lor şi compozitorul Darius Nemeş Bota. Practic, a fost o coproducţie. Pe de o parte e inedit faptul că avem actori în circuitul expoziţional şi personificăm lucrările şi pe de altă parte implicăm membrii comunităţii, respectiv actorii prin faptul că îşi scriu singuri textele. Noi le-am dat nişte date despre lucrare, despre autor. Ei au interpretat şi au venit cu monologul respectiv. Practic, fac parte din toată experienţa aceasta. E o lucrare colectivă şi automat mult mai valoroasă”, a explicat Oana Enăşel.
Oficialii muzeului se gândesc să reediteze acest eveniment şi în lunile august şi septembrie. Astfel, luna viitoare va fi Refresh la Artă. Totul e în funcţie şi de disponibilitatea actorilor. În ce priveşte publicul, deja au fost mai multe înscrieri decât locuri disponibile.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.