Ziua Imnului, celebrată „într-un moment de doliu”

0
98

La 29 iulie 1848, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, se cânta pentru prima dată “Deşteaptă-te, române!”, ca simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848. În 1990, poemul lui Andrei Mureşanu, a devenit imnul oficial al României, iar în 1998, Guvernul a instituit Ziua Imnului Naţional al României. Ieri, 29 iulie, momentul a fost marcat în faţa Palatului Administrativ din Baia Mare. De data aceasta, nu a fost o zi a bucuriei, ci una în care mulţi dintre cei prezenţi erau cu gândul şi cu inima la tragedia petrecută în Caracal.
După o scurtă rugăciune de binecuvântare, autorităţile judeţene şi locale au rostit discursurile specifice acestei zile. “Fiecare naţiune şi-a stabilit şi declarat prin lege imnul naţional, o melodie reprezentativă care are o semnificaţie deosebită. Am ascultat şi ascultăm cu mare emoţie intonarea imnului la marile ceremonii. Ne aduce în suflet sentimente de mândrie, ataşament şi devotament faţă de ţară, solidaritate şi unitate naţională”, a declarat subprefectul judeţului Maramureş, Alexandru Cosma. Mesajul preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, a fost rostit de secretarul judeţului, Aurica Todoran, în timp ce viceprimarul Municipiului Baia Mare, Noemi Vida, a dat citire mesajului transmis de primarul Cătălin Cherecheş.
“În întunericul celor mai recente evenimente care au adus durere în inimile românilor, când o ţară întreagă îşi strigă nemulţumirea cu privire la situaţia sensibilă la care am ajuns ca naţiune, este un demers dificil să venim în faţa oamenilor, noi, cei care ne aflăm la conducerea administraţiilor locale sau judeţene, să aducem omagiu unui simbol naţional. Totuşi, trebuie să ne onorăm această datorie. Celebrăm Ziua Imnului Naţional al României într-un moment de doliu, când nişte părinţi îşi plâng fetele ucise cu bestialitate, iar o ţară întreagă îşi strigă durerea şi neîncrederea într-un sistem care dă din ce în ce mai multe rateuri, deşi ar trebui să îşi protejeze şi să îşi susţină cetăţenii. Mai mult ca oricând, noi, românii avem nevoie de unitate. Sistemul suntem noi. Să nu ne mai lăsăm călcaţi în picioare, manevraţi de interesele politice ale altora. Ţine de fiecare dintre noi să nu mai permitem ca cineva să îşi bată joc de această ţară. Totul ţine de fiecare dintre noi”, a transmis edilul băimărean.
În cadrul evenimentului, au fost marcaţi 15 ani de existenţă a Fanfarei Municipale din Baia Mare. Cu această ocazie, membrii fanfarei au ţinut să cânte şi un altfel de imn, “Trecea fanfara militară”, dar au adăugat şi un “La Mulţi Ani” intepretat în propriul stil. La final, a fost intonat imnul oficial al României.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.