Brâncuși – Calea nesfârșită a luminii

0
93

Marele sculptor Constantin Brâncuși a fost sărbătorit în Baia Mare printr-o expoziție de fotografii realizate de artistul Ilie Tudorel. Expoziția personală de artă fotografică „BRÂNCUȘI – Calea nesfârșită a luminii” este o expoziție-eveniment care își propune să promoveze în rândul iubitorilor de artă și cultură din țară și din străinătate marea valoare a creației artistului român Constantin Brâncuși, un adevărat reper artistic al culturii naționale românești și al culturii mondiale.
Fotografiile pot fi admirate în Salonul Artelor din cadrul Bibliotecii Județene “Petre Dulfu” din Baia Mare până în data de 23 noiembrie 2019, zilnic între orele 8 – 19, sâmbătă în intervalul orar 9 – 14, duminică închis.

„Să ne amintim din când în când de marii români”

„Constantin Brâncuși a fost și rămâne un mare român. Tot ce înseamnă patrimoniu cultural mondial, UNESCO, dar și național înseamnă niște oameni care și-au pus amprenta asupra unor elemente de cultură și care au devenit embleme. Noi nu trebuie să facem nimic altceva decât să îi respectăm pe acești oameni, pentru că în spatele oricărui element de cultură stau oamenii. Este bine că din când în când ne mai amintim de mari români. Ei sunt adevăratele modele și la ei trebuie să ne raportăm”, a spus conf. univ. dr. Delia Suiogan.
Ea a completat că “dacă vrei să îl descifrezi pe Brâncuși trebuie să știi multă mitologie, multă istorie a religiilor. Brâncuși ne-a dat o operă care să ne ducă pe noi, românii, de aici în istorie și dincolo de istorie. Sunt câteva personalități cu ale căror opere, istoria, cultura acestui popor ar putea fi reînviată. Constantin Brâncuși este de acasă și îl simt de acasă”.
„De aceea este actual Brâncuși: ca să întărească credința în Maramureș”
În cadrul vernisajului, sculptorul Ioan Marchiș a vorbit despre simbolurile din opera lui Constantin Brâncuși. De asemenea, acesta a completat rolul lui Brâncuși în cultură, dar și legătura acestuia cu spațiul maramureșean.
„Ce este impresionant la noi? Noi avem câteva personalități mari care au trecut din fundamentul spiritual și identitar românesc în fundamentul universal. Astea sunt valorile UNESCO: Maramureșul are 8 monumente UNESCO, bisericile acestea de lemn, care sunt niște bijuterii. Ce face Brâncuși? Renaște arta. Din cauza lui s-a născut designul modern, formele moderne, mașinile moderne, mobilierul modern. Brâncuși a atras atenția asupra formidabilei rădăcini care e acest pământ românesc ce păstrează valorile identitare ale omenirii. De aceea este actual Brâncuși: ca să întărească credința în Maramureș”, a precizat sculptorul Ioan Marchiș.

„Misiune asumată în stil apostolic”

Directorul Bibliotecii Județene “Petre Dulfu” din Baia Mare, Teodor Ardelean, a accentuat că “UNESCO este o sursă de lumină peste o lume întunecată”. În plus, el a adăugat că “artistul fotograf Ilie Tudorel este voluntar în acest proiect și este admirabil efortul său, o misiune asumată în stil apostolic, firma sa fiind sursă materială pentru pasiunea ce îl arde”.

„O adevărată lecție de artă”

Referindu-se la cele prezentate, directorul Colegiului Economic “Nicolae Titulescu”, Crina Buda, a remarcat că participanții au asistat la o adevărată lecție de artă. „Prin prezentarea făcută aici, participăm la o lecție de artă, o lecție ce ne stârnește curiozitatea pentru tradiții, obiceiuri, cultură, pentru Brâncuși. Este un prilej să transmitem din generație în generație ce înseamnă cultura, să facem cunoscut tinerilor ce au făcut înaintașii noștri, de aceea avem nevoie de oameni de specialitate să ne deschidă aceste orizonturi și să înțelegem mai bine cine au fost marii oameni de cultură”, a spus Crina Buda.
Expoziția care include 44 de lucrări de artă fotografică de mari dimensiuni, cele mai importante elemente artistice ale Ansamblului monumental „Calea Eroilor” din Târgu-Jiu, se desfășoară sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO din București. Turneul expoziției este un demers de susținere a dosarului de candidatură al Ansamblului monumental „Calea Eroilor” din Târgu-Jiu, înaintat oficial de autoritățile române spre a fi înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.