Recomandări simple contra gripei, care pot salva vieţi

0
32

Sezonul gripei se apropie, iar odată cu el vin și sfaturile pentru a o evita și pentru a nu o răspândi. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), vaccinarea, spălatul pe mâini, evitarea atingerii nasului, ochilor și gurii, păstrarea distanței față de persoanele bolnave și statul în casă atunci când suntem contagioși sunt doar câteva sfaturi oferite populaţiei de către medici.
„Cele mai frecvente simptome de gripă includ febră, tuse uscată, dureri de cap, dureri musculare și articulare, dureri în gât și un nas care curge”, transmite OMS, care amintește că, în fiecare an, milioane de oameni sunt afectați de gripă.
Cei mai mulți bolnavi se recuperează în decurs de o săptămână, dar, pentru cei mai ghinioniști, gripa poate fi mortală. „Epidemiile de gripă sezonieră apar în general toamna și iarna, așa că le putem anticipa și ne putem pregăti în consecință”, spune OMS. Primul sfat este vaccinarea. „Vaccinarea anuală este cea mai eficientă metodă de a vă proteja împotriva gripei și a complicațiilor grave”, spune OMS. „Vaccinarea este deosebit de importantă pentru femeile însărcinate, în orice stadiu de sarcină. De asemenea, este fundamentală pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 5 ani, persoanele în vârstă, persoanele care suferă de boli cronice și pentru angajații din domeniul sanitar”.
O altă regulă este spălatul pe mâini în mod regulat.
De asemenea, OMS recomandă evitarea persoanelor bolnave pentru că gripa este contagioasă. „Se răspândește cu ușurință în spații aglomerate, cum ar fi în transportul public, în școli și în casele de bătrâni și în timpul evenimentelor publice”, explică OMS. „Când o persoană infectată tușește sau strănută, virusul se poate răspândi până la un metru și poate infecta persoanele care inspiră în acest perimetru”, transmite OMS.
Persoanele bolnave trebuie să rămână în case pentru a nu-i pune în pericol pe cei din jur. „Acest lucru este valabil în special pentru persoanele cu afecțiuni cronice, cum ar fi cancerul, bolile de inimă și HIV”, spune OMS. „Izolarea rapidă poate preveni răspândirea gripei și poate salva vieți”, concluzionează organizația. (o.m.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.