Examenele trichineloscopice sînt obligatorii

0
73
Circumscripţia nr. 2 pentru controlul alimentelor

Se apropie Crăciunul şi numărul porcinelor sacrificate tradiţional în gospodăriile populaţiei explodează. Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş anunţă că examenele trichineloscopice pentru carnea de porc se efectuează nonstop la Circumscripţiile Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Baia Mare, Tîrgu Lăpuş, Sighetu Marmaţiei, Seini, Vişeu de Sus, Borşa şi Baia Sprie (orar: luni-vineri orele 9-15; sîmbătă-duminică 9-13). Ultima zi de lucru va fi 23 decembrie 2019. De asemenea, carnea de porc poate fi examinată în Cabinetele Veterinare Individuale, aflate la nivelul fiecărei comune.
Trichineloza este o boală zoonotică produsă de nematodul Trichinella. Oamenii şi animalele contactează boala prin consumul de carne infestată. Cea mai frecventă sursă de infestare a omului este carnea de porc şi de mistreţ. La om, simp­tomele trichinelozei apar după consumul de carne infestată cu larve și chisturi care conţin Trichinella spp. Trichineloza prezintă un risc alimentar pentru oameni, boala putînd fi prevenită eficient prin aplicarea măsurilor de control sanitar al cărnii de porc, prin examenul digestiei artificiale, metodă laborioasă (mai scumpă), sau prin examenul trichineloscopic. Trichineloza este o boală supusă despăgubirii la valoarea de piaţă stabilită de comisia de evaluare – dacă deţinătorul demonstrează că animalele au fost identificate cu crotaliu auricular şi introduse în Baza Naţională de Date.
În scopul prevenirii comerţului ilicit şi a consumului de carne neexpertizată, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş face controale în trafic şi în unităţile de abatorizare şi procesare a cărnii. Tîrgurile de animale rămîn în continuare suspendate, iar în zonele de protecţie şi supraveghere instituite în jurul celor patru focare de pestă porcină africană care evoluează pe teritoriul judeţului Maramureş (Săbişa 2, Şieu şi Rozavlea), mişcarea porcinelor este interzisă, iar a celorlalate specii de animale se face doar cu acordul DSVSA.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.