Sfânta Liturghie Arhierească la biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Baia Mare

0
326

Duminică, 29 decembrie 2019, duminica după Naşterea Domnului, când credincioşii ortodocşi pomenesc pe cei 14.000 de punci ucişi din porunca lui Irod, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la biserica cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Baia Mare, paroh Pr. Dr. Cristian Ştefan, consilier eparhial cultural şi comunicaţii în masă, în fruntea unui sobor ales.

Sfânta Liturghie Arhierească

Din sobor au făcut parte Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru şi pictură bisericească, Pr. Dr. Cristian Ştefan, consilier eparhial cultural şi pentru comunicaţii de masă şi paroh, Pr. Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, Pr. Marius Lazăr, Pr. Dr. Bogdan Gavra, slujitori la acest Sfânt Altar, Pr. Constantin Zeiceanu, pensionar, arhidiaconi.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie Arhierească au fost date de corul bisericii, dirijat de Mihaela Bob Zeiceanu.

Cuvântul de învăţătură

Un cuvânt duhovnicesc deosebit, pornind de la pericopa evanghelică a acestei duminici, care face trimitere la Naşterea Domnului, la venirea şi închinarea păstorilor, la închinarea magilor, la fuga în Egipt şi uciderea de către Irod a celor 14.000 de prunci, a rostit Preasfinţitul Părinte Eipscop Iustin:

„Mântuitorul, deşi S-a Născut într-un anonimat total, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, deşi Fecioara Maria cu bătrânul Iosif n-au găsit loc la casa de oaspeţi, deşi S-a Născut fără lumină şi căldură, fără condiţiile minimale pe care trebuie să le primească o femeie însărcinată pentru a aduce în lume viaţă, cu toate acestea, Dumnezeu I-a purtat de grijă Fiului Său, pentru că au găsit peştera în care un locuitor al Betleemului îşi adăpostea animalele, care încălzeau peştera prin simpla lor prezenţă, şi au fost primele fiinţe din viaţa Mântuitorului, pe lângă Maica Domnului şi bătrânul Iosif. Dumnezeu a trimis din cer pe Îngerul Său şi împreună cu el o ştire cerească. A trimis pe Îngerul Său Gavriil, Îngerul bunelor vestiri, ca să dea de ştire păstorilor care stăteau de veghe în jurul turmei lor şi să le spună nu vă temeţi, că iată vă vestesc vouă bucurie mare, care va fi pentru tot poporul, că vi S-a Născut vouă Mântuitor, Care este Hristos Domnul. Şi acesta este semnul pe care vi-l dau: veţi găsi un prunc înfăşat şi culcat în iesle.”

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a relatat că tot cu ajutorul unui semn ceresc au pornit spre Betleem şi Magii din Răsărit:

„Dumnezeu a descoperit minunea Naşterii Pruncului Iisus magilor din Răsărit, care erau cititori în stele şi aveau cunoştinţe despre Scripturile poporului ales şi, probabil, aşteptau şi ei un semn ceresc când se va împlini făgăduinţa lui Dumnezeu şi va trimite lumii pe Mântuitorul. Şi atunci ei au descoperit steaua pe cer, o stea care nu era nici o cometă, nici un astru ceresc. Era o prezenţă luminoasă, o prezenţă divină. Probabil era tot îngerul lui Dumnezeu transformat în stea de lumină, aşa cum poporul ales a fost condus în pustie, ziua adumbrit de nori, ca să nu-i chinuie arşiţa, şi noaptea aveau lumină înaintea lor, un stâlp de foc. Era îngerul lui Dumnezeu, care s-a transformat în stâlp de foc ca să le arate calea. Şi de data aceasta, steaua a fost o apariţie divină. Deoarece călătoreau în mod neobişnuit, nu cum călătoresc astrele. Mergea în apropierea magilor, nu doar pe cer, iar la Ierusalim, când au intrat la Irod, s-a ascuns steaua. După ce au plecat de la irod, iar s-a arătat steaua. Şi a venit şi a stat deasupra locului unde era Pruncul, n-a stat pe cer. S-a apropiat deasupra locului unde era Pruncul. Şi magii, intrând, s-au închinat şi I-au adus daruri: aur, tămâie şi smirnă.”

Naşterea lui Iisus Hristos Domnul Mântuitorul lumii, ca eveniment istoric mondial, trebuie cunoscută de lumea întreagă, nu doar în cercuri restrânse:

„Deci, deşi Mântuitorul S-a născut aproape anonim şi neprimit de nimeni, în exil, într-o călătorie, cu toate acestea, Dumnezeu a trimis din cer îngerii şi de pe pământ, pe lângă Maica Domnului şi bătrânul Iosif, care cunoşteau taina că este de la Duhul Sfânt Cel ce S-a Născut şi că este Hristos Domnul, a trimis pe păstori şi pe magi să I se închine, să recunoască, în numele umanităţii întregi, că Cel Născut este Mesia Cel vestit de profeţi.”

Întâistătătorul Eparhiei, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, a explicat credincioşilor că, deşi venirea lui Hristos Domnul s-a făcut cu multe sute de ani înaintea evenimentului creştin al Naşterii, Hristos Mântuitorul lumii nu a fost primit aşa cum se cuvine unui Dumnezeu Întrupat:

„Hristos, de la Naşterea Sa, a primit ostilitate şi respingere, şi duşmănie. Proorocii au şi profeţit. Sfântul Prooroc Isaia, cu 600 de ani înainte de venirea Domnului, a spus că va fi un om al durerilor, cunoscând suferinţa din plin. Însă, cu rana Lui, toţi ne-am vindecat, spune Sfântul Prooroc Isaia. De la început Mântuitorul a fost respins, n-a fost primit. A avut mulţi duşmani. De aceea, pericopa evanghelică de azi ne vorbeşte despre faptul că, deşi oamenii nu l-au primit, Dumnezeu I-a purtat de grijă.”

În partea a doua a cuvântului de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit credincioşilor despre marea crimă făcută de Irod prin uciderea celor 14.000 de prunci.

***

Un cuvânt de mulţumire pengtru Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit Părintele Cristian Ştefan, parohul credincioşilor, pentru cuprinderea în program a acestei Sfinte Liturghii deosebite, precum şi preoţilor şi arhidiaconilor conslujitori în sobor, credincioşilor care au venit să se roage împreună cu Întâistătătorul Eparhiei.

Totodată, Părintele Cristian Ştefan a dăruit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin un cadou mai neobişnuit: un set de cărţi teologice pentru biblioteca Eparhiei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.