Experiența de vis a unui student băimărean în America

0
224

Alexandru Costin, student al Facultății de Inginerie, secția Construcții de mașini, din cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare, are experiența unei vacanțe de vară deosebite petrecute anul trecut în Statele Unite ale Americii prin programul „Work and Travel”. Deși, pentru a aduna suficienți bani, astfel încât perioada să fie una profitabilă, tânărul de 21 de ani a muncit mult, chiar și 16 ore pe zi, acesta punctează că beneficiile oferite de programul american sunt numeroase, îndeosebi cele care mijlocesc oportunitatea de a călători și descoperi SUA.

• un job la restaurant, altul la un magazin de haine și articole sportive

Reporter: Te numeri printre studenții băimăreni care au ajuns în State prin intermediul programului „Work and Travel”.
Alexandru COSTIN: Da, mă număr printre cei care, odată ce-au călcat pe pământ american, au știut că trebuie revină. Fiind student la Facultatea Tehnică din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, am plecat prima dată în SUA finanțat de părinți, pentru ca a doua oară să îmi permit să-mi plătesc singur toate cheltuielile programului. Pentru mine, de mic, America era un obiectiv de realizat. Parcă m-am născut cu America în cap și, în inima mea, era dorința asta să vizitez această țară. Așa cum am crescut eu cu America în cap, cu filme americane, cu supereroii din desene animate, cu New York, cu mașini decapotabile, cu zgârie-nori, cu plaje, cu Dr. Dre, Eminem, Snoop Dog și Nas sau Jay Z. Pentru a-mi atinge visul, oameni deosebiți de la American Experience, biroul din Cluj-Napoca, m-au ajutat să ajung în America, chiar să locuiesc în Wisconsin Dells pentru patru luni. Am avut, astfel, ocazia să câștig cinstit primii mei dolari, să vizitez multe locuri legendare, să pășesc pe străzile pe care au fost Frank Sinatra, Charlie Chaplin, Donald Trump și multe alte figuri publice legendare.
R.: Cum a fost experiența peste Ocean din punct de vedere al locului de muncă?
A.C.: După trei săptămâni de muncă la un restaurant, mi-am dat seama că banii nu erau suficienți pentru a călători sau a-mi cumpăra ce îmi doresc, așa că am pornit în căutarea unui al doilea loc de muncă. Majoritatea job-urilor erau luate deoarece ne aflam în plin sezon. Am avut noroc chior și am găsit un job la un magazin de haine și articole sportive, unde mă plăteau cu 8,25 dolari pe oră. Cerând tot mai multe ore suplimentare de la ambele locuri de muncă, am reușit să adun suficienți bani pentru a-mi permite unele plăceri. Astfel, în luna august, am ajuns să pontez și 16 ore pe zi. Timp de o lună am lucrat numai așa, eram pur și simplu terminat. În plus, în ambele locuri, trebuia să lucrez direct cu oamenii și să stau mult timp în picioare.

• la final, s-a întors cu 2.000 de dolari

R.: Ce ai reușit să faci în timpul liber?
A.C.: În zilele libere, am vizitat tot ce putea în apropiere. Pierdeam destul timp și la cumpărături sau petrecând cu alți studenți. Îmi amintesc cu drag de cascada Niagara și de un scuter pe care l-am închiriat în Miami ca să mă plimb. La final de sezon, m-am întors cu 2.000 de dolari, bani de care știam că voi avea nevoie în caz că vreau să merg revin în SUA în 2020.
R.: Pentru studenții interesați de o astfel de experiență, care e procedura?
A.C.: Dacă ești student și vrei să vizitezi America, să vezi cum e continentul american, cum e lumea asta despre care poate ai auzit doar la televizor și pe internet, să vezi cum muncesc americanii, cum se câștigă dolarii, să îți faci prieteni din toate colțurile lumii, să te îmbogățești cu amintiri și experiențe, îți recomand cu drag să îi contactezi pe cei de la American Experience, al cărei firme am devenit și eu recrutor. Studenții care se înscriu în cursa pentru obținerea unui astfel de job trebuie să parcurgă mai multe etape. În primul rând, trebuie să treacă un test simplu de limbă engleză la compania la care s-au înscris. În decurs de 10 zile, trebuie să achite taxa de înscriere, 250 de dolari, și apoi mai au două luni la dispoziție pentru a plăti restul programului. Urmează selectarea unui job sau un interviu față în față cu angajatorul, în cadrul târgurilor de joburi internaționale. După ce au primit confirmarea că au luat jobul, printre ultimele taxe se numără cei 140 de dolari plătiți pentru interviul de la ambasada SUA și banii pentru biletele dus-întors, însumând în total aproximativ 2.500 de dolari.
R.: Doritorii te pot contacta pe tine pentru mai multe informații?
A.C.: Da, mă pot contacta la numărul de telefon 0741-146.525 sau pe pagina de Facebook „Work and Travel Baia Mare”, unde pot să ofer mai multe informații legate de acest program exclusiv pentru studenți. American Experience este cea mai mare companie din Europa, singura agenție cu birouri în Statele Unite, acest aspect fiind foarte important, deoarece ai asistență personală în SUA.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.