Democrație cu strigături

0
60

Mi-am propus ca în textele mele să ocolesc, pe cât se poate, zona politicii. Prin vreme mi-am educat prudența, mai ales că viața politică, și la noi, este extrem de fluidă. Cu multe surprize, cu învârteli partinice, cu blaturi, victorii și înfrângeri, dar și cu salată din grădina ursului. Eu nu am cea mai bună rezonanță cu jocurile de lumini și umbre. Dar sunt subiecte care te trag de mânecă. În aceste zile, politica românească se învârte în jurul axei sale. Aștept un politician priceput să-mi explice și mie de ce rulează în fața țării acest film cu mulți regizori și cu foarte mulți actori. Mai ceva ca în celebrul film „Război și pace”. Se perindă prin fața noastră moțiuni de cenzură, schimbări de guvern, audieri în comisii, avize negative și pozitive.
Oameni cu mai multă sau mai puțină pregătire, maturi, cu experiență în frecușul politic se joacă de-a puterea. S-au legănat în hamacuri comune, s-au lecuit de alegerile în două tururi, jucând o piesă cu final previzibil. Cei cuprinși de avântul puterii spun că doresc să redea țara românilor. Sub această expresie se ascunde adevărata miză. Se vrea toată puterea. Pe orice cale, chiar dacă se încalcă reguli știute ale democrației. Au ca model umbra președintelui, adică voturile obținute la prezidențiale. De aceea acest marș politic pentru anticipate. Adică o jalnică paradă a ipocriziei. A căzut primul guvern Orban de comun acord. Ici, colo, câte o replică din teatrul absurd. Și-au zis: haideți să ne întâlnim, ne prefacem că suntem serioși! Am asistat la o prefăcătorie de zile mari. Audierile din comisiile reunite mi s-au părut de un ridicol care nu face cinste unor oameni aleși să ridice țara asta.
A căzut primul guvern pentru o ordonanță de urgență. S-au demarat procedurile pentru reînvestirea guvernului la indigo. Cei căzuți au venit la audieri parcă nu s-ar fi întâmplat nimic. Fără nici o julitură morală. Comisiile s-au prefăcut că sunt exigente. Multora dintre membrii fostului guvern, acum refistolați, li s-au dat avize negative. Ceea ce își doreau. Rar mi s-a întâmplat să văd candidați care să-și dorească, să fie bucuroși că au primit note mici. În gândirea de față, numai cei cu avize negative vor urca pe scaunele mari. Cei care nu au trecut acum examenul, în urmă cu trei luni au avut numai cununi de lauri. Oare cum au putut să se prostească, vorba vine, în așa hal într-un timp atât de scurt ? Prostindu-ne pe noi. Unul dintre liderii politici, domnul Tăriceanu, a spus-o răspicat: „Este o situație absolut jenantă. Este un fel de parodie de audiere, în care ministrul vine în fața noastră, știe că, de fapt, trebuie să nu obțină votul pozitiv al membrilor comisiei.”
După cum era scenariul, a plouat cu avize negative. Spune o voce singulară: „Circul este original. Întreg guvernul este o insultă la adresa românilor.” Consultările au avut parte de strigături nu tocmai decente. Derapaje de limbaj jenante. Un fost ministru îi spune unui candidat la fotoliul de ministru: „Du-te, bă, dracului, tâmpitule!”Și multe asemenea nedemne expresii auzite de întreaga țară. Venite din Parlamentul României. Mă întreb de ce premierul a optat pentru aceleași persoane pentru noul guvern? Când unii îl fac de rușine. Domnul de la dezvoltare a oferit un recital jenant despre istoria recentă. Și nu i-a cerut-o nimeni. Alt ministru-candidat recunoaște că a susținut amendamente împotriva intereselor cetățenilor. Și toată lumea a tăcut. Mă mir că doi oameni sobri, în societatea românească, au acceptat să joace în acest spectacol. Mă refer la generalul Ciucă și la diplomatul Aurescu.
Poate jocul de domino este în interesul național? Ce se va întâmpla în continuare ? Luni, 24 februarie, Curtea Constituțională va discuta conflictul dintre președintele Iohannis și Parlament privind desemnarea pentru a doua oară a lui Ludovic Orban în funcția de premier. Tot luni va fi și reînvestirea, sau nu, a celui de-al doilea cabinet la indigo. Același joc sofisticat, uneori gratuit, pentru dobândirea puterii. Și ce veți face cu puterea? Nu am auzit, la aceste audieri, nici un cuvânt despre ce ați făcut, dar mai ales ce aveți de gând să faceți. Dar dacă puterea râvnită nu va fi câștigată ? Cu toate strigăturile democratice. Și unora și altora, nu o să vă pară rău după timpul pierdut pentru țară?
V-ați gândit, toți, și la România? O, țară tristă…!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.