Peste 2 milioane lei, investiţi în îmbunătăţiri funciare

0
95

O amplă investiţie în domeniul îmbunătăţirilor funciare va fi demarată în această primăvară pe raza localităţilor Coltău, Recea, Cătălina, Săcălăşeni. E prima etapă din amplul proiect ce va fi realizat cu fonduri guvernamentale. Pentru demararea reparaţiilor şi întreţinerii sunt aşteptate ofertele din partea firmelor care doresc să se ocupe de lucrări. Deocamdată, investiţia e publicată pe serviciul electronic de achiziţii publice, ofertele fiind aşteptate până în 20 martie.

Canale decolmatate, cu bani de la Guvern

“Este o lucrare de întreţinere şi reparaţii la Amenajarea de Îmbunătăţiri Funciare Bozânta-Mocira-Remetea. Fondurile obţinute prin Ministerul Mediului sunt în cuantum de 2.169.352 lei, fără TVA. Se preconizează că investiţia va începe în luna mai şi va fi finalizată la începutul lunii decembrie 2020. E o lucrare mare ce presupune decolmatarea a peste 29 km de canale, cu săpături în volum de 49.000 mc, 21 hectare de vegetaţie ce trebuie distrusă din aceste canale. Mai presupune reparaţia a 20 de podeţe. De asemenea, la Lăpuşel există o staţie de pompare, acolo bazinele de aspiraţie vor fi refăcute”, a spus directorul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare Maramureş (ANIF), Vlad Paşca.

Vlad Paşca

Directorul ANIF a mai punctat că, în general, sumele pentru astfel de lucrări nu sunt foarte generoase. El crede că ar trebui acordată o mai mare importanţă lucrărilor de îmbunătăţiri funciare. “Dacă aş fi ministru, lucrările de îmbunătăţiri funciare le-aş declara de importanţă strategică naţională pentru că e mediul natural, e mediul din jurul nostru şi se referă la pământ şi apă, ceea ce are nevoie omenirea pentru viaţă în viitor. Înseamnă agricultură, mâncare, asigurarea siguranţei alimentare, siguranţa cetăţenilor, evitarea inundaţiilor. De­secarea în sine se numeşte eliminarea excesului de umiditate. În alte ţări astfel de lucrări se fac cel puţin la trei ani”, a accentuat Vlad Paşca.

Organigrama şi atribuţiile ANIF

ANIF Maramureş are în prezent 10 angajaţi. Un post de inginer e liber, din cauză că un fost angajat a câştigat funcţia de primar într-o comună sătmăreană. Numărul salariaţilor e unul insuficient, dar tot e mai bine decât în 2012 când Vlad Paşca a preluat conducerea instituţiei. Atunci erau 7 angajaţi.
ANIF are în administrare 26 de amenajări cu lucrări de îmbunătăţiri funciare, aflate pe raza a 40 de unităţi administrativ-teritoriale. Instituţia supraveghează buna funcţionare a lucrărilor de îm­bunătăţiri funciare şi a construcţiilor hidrotehnice din administrare, emite avize/acorduri pentru scoa­terile din circuitul agricol, efectuează mici lucrări de reparaţii şi întreţinere la obiectivele din administrarea sa (cosiri canale, desfundări poduri, îndepărtat copaci de pe canale, reparaţii mici la clădirile din administrare), face parte din comisia judeţeană de fond funciar şi comisia judeţeană pentru situaţii de urgenţă. De asemenea, ţine legătura cu instituţiile publice din domeniu şi sprijină cu suport tehnic acţiunile acestora.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.