Cum recunoaștem mușcăturile de vipere

0
142

Dr. Dan Roman, medic șef la Unitatea de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Baia Mare explică: una din problemele de sezon cu care ne putem confrunta în drumețiile la munte este întîlnirea neașteptată cu viperele.
Cunoașterea semnelor, a manifestărilor și a conduitei terapeutice ne ajută să gestionăm corespunzător cazul unei persoane mușcate de viperă, pînă la intervenția specialiștilor. Semnele mușcăturii de viperă sunt: plaga mușcată cu două puncte situate la 5-13 mm una de alta. La scut timp, pielea din jur devine violacee, uneori putînd apărea vezicule. Manifestările clinice depind de cantitatea de venin injectat, locul mușcăturii, greutatea victimei și antecedentele personale – susțin specialiștii. Manifestările locale se caracterizează prin durere ascuțită, urmată de furnicături, edem local care se extinde proximal, flictene hemoragice la nivelul plăgii mușcate, creșterea în dimensiune a ganglionilor limfatici regionali și sensibilitate la palparea lor, la cîteva ore de la momentul mușcăturii, sindrom de compartiment și necroze la nivelul membrelor. Dintre manifestările care apar la 10-20 de minute de la momentul mușcăturii, amintim: reacție anafilactoidă, în primele minute sau cu o întîrziere de cîteva ore, șoc, insuficiență respiratorie acută severă obstructivă, edem al feței, limbii, urticarie, bronhospasm, hipotensiune, diaree, tahicardie, infarct miocardic acut, grețuri, vărsături, colici abdominale, incontinență urinară, febră, lipotimie (leșin), insuficiență renală acută, mai ales la copii, edem cerebral, edem pulmonar, stare de comă și convulsii, deces intrauterin, la gravidă, slăbiciune musculară generalizată.
Conduita terapeutică la locul accidentului constă în solicitarea ambulanței prin serviciul 112, liniștirea pacientului, întinderea pe spate și sfătuirea ca acesta să evite mișcările membrului afectat. Deasupra plăgii se aplică un pansament compresiv, cu o fașă elastică, dar nu foarte strîns. Nu se pune gheață, nu se practică incizii. Plaga se spală cu apă oxigenată din abundență și se aplică deasupra un pansament steril. Membrul afectat se imo­bilizează în atelă. Reacțiile anafilactice care apar în primele minute, pînă la două ore, se tratează cu adrenalină 0,3 mg intramuscular, loratadină 10 mg (Claritine) care trebuie să existe în trusa de urgență. Administrarea serului antiviperin nu se recomandă în lipsa personalului medical – a completat dr. Dan Roman.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.