Sfânta Liturghie în Parohia Posta

0
155

Duminică, 05 iulie 2020 (a IV-a după Rusalii), Preafințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Parohia Posta, Protopopiatul Chioar. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat și Slujba de binecuvântare a Capelei de cimitir care a primit hramul „Sfântul și Dreptul Lazăr” și „Sfintele Cuvioase Marta și Maria”.

Din soborul slujitor au făcut parte Pr. Nicolae Petruș, protopopul Chioarului, Pr. Ciprian Coza, secretar al Protopopiatului Chioar, Pr. Dorin Tămaș, parohul credincioșilor din Posta, Arhid. Dumitru Botiș, inspector social eparhial, Arhid. Gherasim Nap alături de alți părinți slujitori invitați din parohiile învecinate.

Răspunsurile liturgice au fost date de membrii Grupului psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, condus de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu. La momentul Pricesnei, Corul horitoarelor din Săpâia și Posta au interpretat o cântare duhovnicească în cinstea Maicii Domnului.

În cuvântul de învățătură Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a explicat pericopa evanghelică care s-a citit în această duminică la Sfânta Liturghie, și anume, despre vindecarea slugii sutașului. „Conducătorul roman poate fi un exemplu pentru noi toți, cei de astăzi, deoarece, în dialogul cu Mântuitorul Iisus Hristos este de o profundă smerenie spunând faptul că nu este vrednic ca Dumnezeu să intre sub acoperământul casei sutașului. Astfel, dacă păgânul din Sfânta Evanghelie L-a impresionat pe Dumnezeu cu atitudinea sa, la rândul nostru și noi trebuie să Îl impresionăm pe Dumnezeu cu faptele noastre bune cele bune”.

La final, părintele paroh a mulțumit ierarhului pentru prezența în mijlocul credincioșilor și, în semn de prețuire, a dăruit Preasfinției Sale, din partea consiliului parohial și a comunității din Posta, o bederniță având imprimată icoana Acoperământul Maicii Domnului și un coș cu flori.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a dăruit părintelui paroh o bederniță.

Domnul Călin Ovidiu Petrică, primarul Comunei Remetea Chioarului a fost distins cu Ordinul comemorativ „Preot Nicolae Gherman” petru implicarea în construcția capelei mortuare. Domnul Ionuț Surduc, binefăcător, a primit Medalia Omagială „Preot Nicolae Gherman”. Domnul Valentin Coteț, cântărețul bisericesc al Parohiei a fost distins cu Gramata Episcopală. Consiliul și Comitetul parohial al Parohiei Ortodoxe „Sfântul Ilie Tesviteanul” Posta au primit Diplome de vrednicie.

Arhid. Adrian Dobreanu
Responsabil Comunicații Media-online

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.