Salarii restante de trei luni pentru asistenţii personali
Situaţie dramatică pentru mai mulţi asistenţi ai persoanelor cu handicap din Maramureş. Oamenii nu şi-au încasat salariile de mai bine de trei luni, aşa că acum încearcă să se descurce cum pot. Unii recunosc că sunt nevoiţi să se îndatoreze pentru a reuşi să-şi ducă traiul zilnic. Asistenţii personali sunt revoltaţi pe guvernanţi în condiţiile în care aceştia îşi iau salariile integral, iar veniturile lor nu sunt deloc mici. În schimb, salariul unui îngrijitor al persoanelor cu dizabilităţi e mic, iar pe umerii acestuia apasă şi povara bolii celor pe care îi are în grijă.
Marşul tăcerii pentru asistenţii personali
Pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la problemele financiare, în jur de 10 sindicalişti din cadrul Sindicatului Asistenţilor Personali au venit cu pancarte în faţa Prefecturii şi au derulat un scurt marş tăcut. Aceştia nu au cerut altceva decât să-şi obţină drepturile salariale care li se cuvin.
“La nivelul judeţului Maramureş din cele 76 de unităţi administrativ-teritoriale, foarte puţine deţin sumele suficiente pentru plata drepturilor salariale ale asistenţilor personali şi a indemnizaţiilor de însoţitor al persoanei cu handicap grav, ceea ce a generat restanţe de luni de zile la plata acestora, cu consecinţe grave asupra calităţii îngrijirii persoanelor cu handicap grav. Imposibilitatea de a asigura plata drepturilor salariale a determinat în multe localităţi, din nevoia de a oferi mijloace de subzistenţă acestor persoane la discuţii aprinse între asistenţi personali şi primari. Totodată considerăm o discriminare între salariaţii din unităţile administrativ-teritoriale, raportându-ne la faptul că o parte îşi încasează la timp drepturile salariale”, a declarat liderul Cartel Alfa Maramureş, Florin Hossu.
Fără bani de trai
Liderii de sindicat semnalează că mulţi din aceşti asistenţi personali îngrijesc un membru din familie, astfel încât veniturile lor sunt serios afectate. “Suntem aici pentru a trage un semnal de alarmă asupra situaţiei asistenţilor personali care de circa 3 luni nu şi-au încasat salariile. Trebuie să conştientizeze lumea că aproximativ 90 % din aceşti salariaţi îngrijesc un membru al familiei. Neîncasând salariile, afectează mult situaţia lor. Acest lucru se datorează politicilor incoerente privind modul în care se distribuie sumele către această categorie. Sperăm că în curând se va reglementa situaţia şi vom reuşi să le acordăm lefurile cuvenite”, a afirmat Bogdan Şchiop, secretar general al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie.
Asistenţii sunt supăraţi pe guvernanţii care taie tot din veniturile mici ale oamenilor simpli. “Vrem să solicităm Guvernului să îşi ia responsabilitatea să plătească la timp salariile. Nu avem timp să ne cerem toată ziua la Primărie. Ei ne spun că nu au fonduri. Cei pe care îi îngrijim au handicap grav şi au nevoie să fie îngrijiţi. Eu îngrijesc de un unchi paralizat, e la pat de vreo 20 de ani. Vă daţi seama că facem cum putem. Mai avem şi copii, familii. Salariile nu sunt mari. Cei din Parlament au bani de se scaldă, au pensii speciale, nu se taie nimic. La noi la ţară tot munceşti, faci cum poţi, la oraş nu au nici atâta, a spus un asistent personal, Rodica Şovre.
Aurica Ardelean Şovre îl are în grijă pe băiatul de 19 ani. E a treia lună în care nu şi-a obţinut salariul. A ajuns să se îndatoreze pentru a se putea descurca. Împreună cu soacra sa a făcut intervenţii pe la autorităţi, dar nu au primit niciun rezultat favorabil. Asistenţii spun că de trei ani nu au mai avut probleme atât de grave. Ei sunt decişi să acţioneze în instanţă Primăriile dacă nu îşi primesc drepturile.
“Sunt primării unde şi de trei luni şi jumătate nu au plătit salariile, nu au dat nici voucherele. Situaţia e dramatică pentru multe familii. Vă daţi seama cât de greu e. În Baia Mare suntem la zi. În alte primării sunt restanţe. Primarii spun că le-a blocat Guvernul fondul de salarii. Dacă nu ne vor da banii, vom acţiona Primăriile în instanţă. Cu instanţa ne obţinem drepturile”, a precizat Eva Vermouth preşedintele Sindicatului Asistenţilor Personali.
O delegaţie restrânsă a reprezentanţilor asistenţilor personali s-a întâlnit ieri, 3 august, cu subprefectul judeţului Maramureş, Oana Oşanu. I-au înaintat memoriul adresat premierului Ludovic Orban şi li s-a promis că documentul va ajunge pe masa prim-ministrului. Sindicaliştii au purtat discuţii şi cu şeful administraţiei maramureşene, Gabriel Zetea. În cazul în care până luni nu vor primi restanţele salariale, asistenţii vor mai face o acţiune sindicală inedită.