Locuință jefuită de trei ori la rînd

0
574
Dora Sălăjan și tabloul „Strada Podul Viilor”
Dora Sălăjan și tabloul „Strada Podul Viilor”

Casa pictoriței Dora Sălăjan se află lîngă rîul Săsar, pe strada Podul Viilor. Este un loc norocos, pe aici vin turiști străini ca să vadă rămășițele ce­tății medievale și cumpără cîte o lucrare de-a Dorei Sălăjan (desene, acuarele), sau cîte o reproducere după tablouri ale unor pictori celebri din Școala Băimăreană, cum ar fi „Casa plîngerii” sau „Femeie bătînd laptele”.
Dar centrul vechi al municipiului atrage și infractori, vagabonzi, persoane fără adăpost, care ziua dorm sub Podul Viilor, iar noaptea umblă la furat. Cunosc zona, observă cînd cineva pleacă de acasă, taie lacătul, forțează ușa, iau tot ce găsesc… Așa a pățit și familia Sălăjan, de trei ori. Mai întîi, din pivniță, a dispărut o cantitate importantă de bare de fier forjat și un aparat de sudură. Apoi, cînd erau plecați în concediu, a dispărut din casă un televizor Samsung cu ecran mare, trotineta copilului și sculele soțului (mașină electrică de găurit etc.). Iar în urmă cu o lună de zile, din atelierul de pictură de la drum, hoții au sustras două reproduceri foarte frumoase (comanda unui budapestan). De pe bolovanul cu care a fost spart geamul, polițiștii n-au putut să ia amprente. Hoții au fost filmați de camerele Muzeului de Istorie, duceau în brațe televizorul, trotineta și sculele electrice, însă n-au fost găsiți niciodată…
În Centrul Vechi, trăiesc mulți oameni în vîrstă, care nu se simt în siguranță în casele lor. Ce să mai vorbim despre siguranța cetățenilor, de vreme ce hoții au furat sigiliul orașului și cea mai valoroasă floare de mină din muzeu! Pictorița Dora Sălăjan și familia sa și-au luat măsuri de siguranță, au schimbat yalele și încuietorile, au montat camere video cu senzori de mișcare, dar ce fac cei care n-au această posibilitate?! Poliția și jandarmeria municipiului Baia Mare sînt chemate să acționeze preventiv și să ia măsuri de asigurare a ordinii publice. (I. Negru)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.