SLI MM cere măsuri excepționale pentru începutul de an școlar

1
74

Grădinițe aglomerate, spații restrânse generate de reabilitarea unor unități de învățământ, personal auxiliar și nedidactic insuficient ori comunicare defectuoasă cu Direcția de Sănătate Publică și cu primăriile localităților sunt doar câteva dintre problemele alarmante pe care joi, 10 septembrie, Biroul Operativ al Sindicatului Liber din Învățământ Maramureș (SLI MM) le-a pus în discuție într-o ședință la care a participat și prof. dr. Anca-Minodora Costin-Hendea, inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Maramureș.

• Disfuncționalități și lipsuri

„În ultimele zile, SLI MM a primit sute de mesaje din teritoriu din partea angajaților din învățământ care solicitau nu doar lămuriri, ci și soluții concrete cu privire la modul de desfășurare a procesului instructiv-educativ în actualul context epidemiologic în anul școlar ale cărui cursuri față în față vor începe luni, 14 septembrie. Astfel, punctual, problemele dezbătute în ședința de joi, 10 septembrie, au vizat: modul de funcționare a grădinițelor în condițiile neaprobării scindării grupelor; lipsa personalului auxiliar și nedidactic în unele unități și normativele de încadrare; dificultățile ce apar în transportul elevilor în conjunctura noilor măsuri; necesitatea achiziționării echipamentelor de protecție și a resurselor necesare desfășurării actului educațional în condițiile în care se optează pentru un scenariu mixt; comunicarea defectuoasă cu Direcția de Sănătate Publică și primăriile locale; lipsa spațiilor necesare actului educațional având în vedere că multe unități de învățământ din județ încă se află în reabilitare; disfuncționalități ale ghidurilor propuse de Ministerul Educației și Cercetării; analiza scenariilor comunicate de către unitățile școlare și monitorizarea eventualelor cazuri de îmbolnăvire. Totodată, liderii județeni SLI MM au sesizat unele disfuncționalități și lipsuri reamintind doamnei inspector școlar general faptul că legislația muncii și legis­lația specială conține prevederi legate de: asigurarea securității și sănătății muncii în uni­tă­țile de învățământ; finanțarea cheltuielilor pentru asigurarea materialelor de protecție pentru elevi și pentru întreg personalul angajat – fonduri ce trebuie asigurate prin finanțarea complementară din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ și din sume defalcate din Taxa pe Valoarea Adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinație; timpul de muncă și timpul de odihnă”, a explicat prof. Ioana Petreuș, președintele SLI MM.

• Maramureșul, pe locul 4 la nivel național în ceea ce privește decesele cauzate de COVID-19

La finalul ședinței Biroului Operativ al SLI MM, doamnei inspector școlar general prof. dr. Anca-Minodora Costin-Hendea i-a fost înmânată o cerere adresată Consiliului de Administrație al ISJ MM prin care se solicită găsirea de soluții rapide, chiar dacă acest aspect presupune suplimentarea planului de școlarizare și a bugetului alocat prin costul standard, pentru aprobarea claselor pregătitoare solicitate, aprobarea scindării unor clase, renunțarea la tăierea unor norme din CJRAE și învățământul special, precum și aprobarea posturilor solicitate pentru personalul auxiliar și nedidactic. „În raportul săptămânal de supraveghere COVID-19, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile arată că Maramureșul este pe locul 4 la nivel național în ceea ce privește decesele cauzate de această boală. În consecință, Biroul Operativ al SLI MM – în numele celor peste 5.000 de membri de sindicat – consideră că situațiile excepționale cer măsuri excepționale ce trebuie adaptate la situație de pandemie. De aceea, solicită Inspectoratului Școlar Județean Maramureș găsirea, în regim de urgență, a unor soluții care să ducă la rezolvarea tuturor situațiilor semnalate. În caz contrar, conducerea ISJ MM riscă să fie responsabilă de îmbolnăvirea cu noul coronavirus cauzată de aglomerațiile din școlile din județ punând, astfel, în pericol viețile nu doar ale cadrelor didactice, ale elevilor și ale personalului auxiliar și nedidactic, ci și ale familiilor acestora”, a concluzionat prof. Ioana Petreuș, președintele SLI MM. Biroul Operativ al SLI MM își arată disponibilitatea pentru implicare în rezolvarea tuturor problemelor cu care se confruntă în actualul context membrii de sindicat subliniind faptul că, începând de luni, 14 septembrie, actul educațional trebuie să se desfășoare obligatoriu în condiții de siguranță și precauție maxime.

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.