Diplome de cetățean de onoare la Borșa

0
145

În 19 septembrie, la Baia Borșa, în fața Statuii Minerului, din apropierea fostului sediu al Întreprinderii Miniere, într-o atmosferă de melancolie și recunoștință, s-a desfășurat ceremonia de decernare a „Diplomelor de cetățean de onoare” al orașului Borșa, pentru două personalități care au activat în domeniul valorificării zăcămintelor de substanțe minerale utile din Munții Maramureșului și au avut o contribuție decisivă la dezvoltarea economică, dar și socio-culturală a zonei Borșa și a Maramureșului Voievodal.
Este vorba despre geolog profesor universitar academician Mircea SOCOLESCU (postmortem) și inginer de mine Partenie HĂRĂNGUȘ. La eveniment a fost prezent directorul Muzeului, conf. univ. dr. ing. Ioan Denuț, invitat să preia diploma oferită acad. Mircea Socolescu, în lipsa identificării unor urmași ai domniei sale.
Ceremonia a debutat printr-un moment religios – un parastas întru pomenirea lucrătorilor din minerit. Au luat cuvântul oficialitățile din Borșa, ing. Teodor Bene, directorul MusMin, Ioan Denuț, care a vorbit în discursul său de elementele prin care activitatea minieră desfășurată în zonă ar trebui simbolizată. Ioan Denuț a mai subliniat necesitatea înființării unui muzeu al mineritului. În cuvântul său, director general Partenie Hărănguș, la cei 88 de ani ai săi, a rememorat cu nostalgie repere din îndelungata activitate desfășurată la minele din zona Baia Borșa, fiind înconjurat și aplaudat cu mare căldură de foștii subordonați – mineri, geologi, preparatori, economiști etc.

Contribuția lui Mircea Socolescu la mineritul maramureșean

Mircea Socolescu, de profesie inginer geolog, a activat ca profesor la Facultatea de Geologie și Geografie din București, ca geolog-șef la Trustul de Prospecțiuni, Explorări și Deschideri de Mine Noi din București și ca expert în cadrul Comisiei Republicane de Rezerve Geologice. Contribuția majoră pe care avut-o a constat în elaborarea pentru prima dată a unui proiect de explorare strategică și sistematică, privind întregul ansamblu al structurilor filoniene din masivul Toroiaga, care a condus la conturarea unui potențial de resurse, ce a constituit baza de materii prime pe o perioadă îndelungată. Ca răsplată, la cererea minerilor, orizontul principal de explorare-exploatare a zăcământului Toroiaga (cota 1410) a fost denumit – MINA SOCOLESCU.

Rolul lui Partenie Hărănguș în mineritul din Maramureș

Partenie Hărănguș și-a început activitatea în producție ca tehnician minier la Exploatarea Mineră Baia Sprie, urmând și absolvind apoi cursurile Facultății de Mine din Petroșani și obținând diploma de inginer minier. În această calitate a lucrat la Exploatarea Minieră Baia Borșa, ca șef de sector, șef de mină și a condus-o, în calitate de director general, mai bine de 10 ani. În perioada cât a fost la cârma mineritului borșan – E. M. Baia Borșa devenind cea mai mare întreprindere minieră din țară, cu o capacitate de peste 1 milion de tone pe an și peste 6.000 de angajați – au fost executate lucrări complexe și în premieră: iaz de mare capacitate la Novăț, tehnologii de exploatare noi, cel mai complex funicular din țară, pentru transportul minereului de la Mina Gura Băii la Uzina de Preparare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.