Dezvoltarea Maramureșului prinde contur, după o lună de mandat al lui Ionel Bogdan la președinția CJ

0
85

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, a reușit să demareze principalele proiecte pe care le-a cuprins în programul lansat în campania electorală denumit sugestiv „Planul lui Bogdan”. Promisiunea de a atrage un miliard de euro pentru dezvoltarea Maramureșului prinde contur cu pași repezi, după doar o lună de mandat.
În această perioadă, Ionel Bogdan a reușit ca din cele 2.336,73 milioane de euro prevăzute pentru drumurile expres din România, 760,73 milioane de euro să fie destinate pentru proiectele care leagă Maramureșul de rețelele de autostrăzi naționale și europene. Astfel, 423,90 milioane euro sunt prevăzute pentru drumul expres Baia Mare – Jibou, pentru care s-a semnat, săptămâna trecută, la Zalău, un acord de asociere între Consiliul Județean Maramureș și Consiliul Județean Sălaj. Pentru drumul expres Baia Mare – Satu Mare, cu o lungime totală de 55,5 km, sunt alocate în Planul Național de Redresare și Reziliență 336,83 milioane de euro, acest proiect fiind vital pentru legarea județului nostru de coridoarele de transport europene.

„Mă bucur că toți consilierii județeni au înțeles importanța dezvoltării județului nostru astfel au votat în unanimitate parteneriatul cu Primăria Baia Mare și studiul de fezabilitate pentru realizarea variantei ocolitoare a municipiului Baia Mare. Se va realiza un drum de 31,8 km, pe traseul Bușag – Baia Sprie, prevăzut cu pasaje și noduri rutiere, care va asigura conectivitatea cu toate drumurile naționale și județene din zona adiacentă municipiului Baia Mare”, a precizat președintele Consiliului Județean Maramureș.

În această săptămână va fi depusă cererea de finanțare pentru construirea unui nou terminal al Aeroportului Internațional Maramureș prin Programul Operațional Infrastructură Mare care urmează să fie finalizat până la sfârșitul lui 2023. Proiectul va duce la dezvoltarea turismului și va atrage investiții importante în Maramureș.
Drumurile județene vor fi modernizate din 2021. Sunt cuprinse în proiect tronsoanele drumurilor județene DJ 109 F Rogoz – Lăpuș – Strâmbu Băiuț – Cavnic, intersecție cu Drumul Baia Sprie – Bârsana, DJ 109F tronsonul Ocna Șugatag – Ferești, intersecție cu DN 18, DJ 186B Ferești – DN 18 Cornești – Călinești – Sârbi-Budești, intersecție cu drumul Baia Sprie – Bârsana, DJ 185 Hărnicești – Hoteni – Ocna Șugatag, DJ 186 Vadu Izei – Bârsana.
Un alt vis al maramureșenilor care se va transforma în realitate este realizarea podului de frontieră peste Tisa. Cuprins în Planul lui Bogdan, iată că Guvernul, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a depus cererea de finanțare pentru construcția podului prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020. Podul va avea o lungime de 261,2 metri, 4 benzi auto (două pe sens) și două trotuare (pentru pietoni), valoarea acestuia ridicându-se la 31 de milioane de euro. Durata de finalizare a execuției este de 38 de luni. Proiectul va crea o cale de comunicație modernă și va scurta legăturile rutiere cu Federația Rusă, Țările Baltice, Polonia, Ungaria și Slovacia.
Un proiect important pentru dezvoltarea Maramureșului este și realizarea Variantei de Ocolire Sighetu Marmației. „Am făcut un pas important pentru realizarea variantei ocolitoare a municipiului Sighetu Marmației, un proiect asumat în Planul lui Bogdan și de care Maramureșul Voievodal are mare nevoie. Am supus votului Consiliului Județean parteneriatul cu Primăria Sighetu Marmației pentru realizarea variantei ocolitoare din fonduri europene. Studiul de fezabilitate pentru acest proiect va fi făcut, de asemenea, în parteneriat cu Primăria Sighetu Marmației, fiecare parte implicată alocând 177.500 euro, banii urmând să fie recuperați din fondurile europene aflate la dispoziția României”, a specificat Ionel Bogdan. Acest proiect vizează realizarea a peste 15 km de centură rutieră care va face legătura între Drumul Național 18, Drumul Național 19, precum și cu viitorul pod peste Tisa.
Varianta ocolitoare a municipiului Sighetu Marmației va fi unul din motoarele dezvoltării economice a Maramureșului Voievodal, va atrage investiții în zonă, va crea posibilitatea realizării unui parc industrial, pentru a avea astfel locuri de muncă mai bine plătite pentru maramureșeni.
(P)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.