Tentative de fraudă cu facturi

0
44

Un nou tip de înşelătorie atentează la buzunarele românilor. Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) avertizează cu privire la tentativele de fraudă cu facturi.
Cum funcţionează frauda?
Potrivit CERT-RO, o firmă este contactată de cineva care pretinde că este reprezentantul unui furnizor. Poate fi o abordare încrucişată – prin telefon, scrisoare, e-mail etc. Interlocutorul solicită modificarea datelor bancare (numărul de cont, banca la care e deschis etc.) pentru plăţile viitoare. Noul cont este deţinut/controlat de acesta.
Astfel, banii trimişi de firmă pentru plata cheltuielilor nu mai ajung la societatea care furnizează serviciul respectiv, ci în „buzunarele” atacatorilor.
Recomandări
Specialiştii în securitate cibernetică sfătuiesc managerii să îşi instruiască angajaţii, astfel încât să recunoască o tentativă de fraudă şi să alerteze organele legii, chiar dacă au descoperit ameninţarea înainte de a deveni victime.
De asemenea, este indicat ca, pentru plăţi peste o anumită sumă, între furnizor şi beneficiar să se instituie o procedură suplimentară de verificare.
Totodată, o altă recomandare venită din partea CERT-RO îi sfătuieşte pe angajaţi să fie precauţi cu privire la datele despre locul de muncă, pe care le postează pe reţelele de socializare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.