Țăranii și medicii veterinari se opun

0
21

Marți, 23 februarie 2021, la microferma de porci Bazna și Mangalița a unui crescător din Lăpușel, a avut loc o discuție între 7 persoane ce reprezintă Asociația Eco Ruralis (cu 14.000 de membri), Colegiul Medicilor Veterinari Maramureș și Asociația Producătorilor de Produse Tradiționale și Ecologice Maramureș.
Țăranii, țărăncile și medicii veterinari de țară îi cer ministrului PNL Adrian Oros să renunțe la proiectul de „Ordin pentru stabilirea dimensiunilor și tipurilor de exploatații de suine”. Practic, ar fi limitate „exploatațiile noncomerciale de suine” la 5 capete și ar fi interzisă reproducerea celor 1,9 milioane de porci aflați acum în gospodăriile țăranilor.
Este absurd, spun medicii veterinari. Porcii de la țară au un fond genetic agrobiodiversificat, spre deosebire de cei din sistemul industrial (1,8 milioane capete), cu fond genetic redus la cîteva rase. Scăderea populației de porcine va pune în pericol sănătatea speciei, căci agenții patogeni suini evoluează constant și este nevoie de o diversitate genetică mare.
Dacă gospodarii vor fi obligați să cumpere purcei importați, vor îngrășa mai puțini porci și deficitul de carne va crește. Limitarea la 5 capete nu va rezolva nici problema epizootiei de pestă porcină africană. Unul dintre participanți susține că fermele comerciale au răspîndit virusul prin purceii de import (sensibili la agenții patogeni din fondul natural) vînduți țăranilor. Statul trebuia să interzică revînzarea către țărani a purceilor importați din fermele occidentale!
Limita de 5 capete n-are la bază argumente științifice și nici măcar consultarea micilor producători, a spus un alt participant la discuție. Calitatea superioară a produselor tradiționale nu poate fi înlocuită, cele agroindustriale conțin reziduuri de hormoni, antibiotice și aditivi chimici.
A mai existat un Or­din asemănător, nr. 538 din 4 noiembrie 2019, prin care ministrul PSD Petre Daea încerca să-i determine pe micii crescători să treacă de la gospodărie la fermă, dar n-a reușit. Ministrul nou, Adrian Oros, a introdus inspecția anuală din 2021 și îi obligă pe țărani să permită intrarea medicilor veterinari în gospodării (ca să le numere toate animalele). După ce va afla cîți rîmători are fiecare gospodar, statul îi va obliga pe cei cu peste 5 capete să se autorizeze ca fermă comercială, cu obligații fiscale și de biosecuritate. (În 1962, statul comunist i-a forțat pe țărani să devină cooperatori. În 2021, statul democrat îi obligă să devină fermieri, prin metode neconstituționale și abuzive.)
• Pînă în 27 februarie 2021, cetățenii și instituțiile interesate pot transmite opinii, propuneri și sugestii privind proiectul suinelor la adresa de e-mail: politici.agricole @madr.ro.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.