­čĽ« Lec╚Ťii de ├«nv─â╚Ťat ­čĽ« De M─âr┼úi┼čor, sim╚Ťim rom├óne╚Öte

0
74

Prim─âvara vine ├«ntotdeauna cu un m─âr┼úi┼čor la butonier─â. Cu aerul proasp─ât al re├«nnoirii ┼či regener─ârii. Si pentru c─â m─âr┼úi┼čorul ocup─â un loc de cinste ├«n calendarul obiceiurilor p─âstrate de-a lungul vremii, despre m─âr┼úi┼čoare ╚Öi tradi╚Ťii voi vorbi.
Simbolul legat cu fir ro┼ču ┼či alb, intrat ├«n patrimoniul imaterial UNESCO, simbol ├«mpotriva bolilor ┼či nenorocului este un t─âr├óm plin cu pove┼čti ┼či legende, care ne ast├ómp─âr─â dorul de copil─ârie ┼či de rom├ónesc.
Indiferent de zona ├«n care se poart─â, m─âr┼úi┼čorul este legat de un crez ┼či are o semnifica┼úie aparte. Simbol al prim─âverii, m─âr┼úi┼čorul se poart─â o perioad─â bine determinat─â, dup─â care se aga┼ú─â ├«n copacii care urmeaz─â s─â ├«nfloreasc─â.
Scoaterea m─âr┼úi┼čoarelor a fost legat─â de practicile de previziune a vremii. ├Än sud, spre exemplu, oamenii cred c─â trebuie s─â-┼úi dai jos m─âr┼úi┼čorul doar atunci c├ónd vezi un stol de berze. ├Än alte zone din Ardeal, m─âr┼úi┼čoarele se at├órn─â de coarnele animalelor domestice consider├óndu-se c─â astfel se alung─â duhurile rele. ├Än alte localit─â┼úi se consider─â c─â apa de ploaie c─âzut─â pe data de 1 martie are puteri t─âm─âduitoare.
Pentru fiecare dintre noi, însă, el trebuie să rămână o tradiţie obligatoriu de transmis mai departe, dar nu oricum. Este o sărbătoare a noastră.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.