Pe urmele unor expoziții filatelice

0
44

În ediția de sâmbătă, 13 martie 2021, vă semnalam în pagina 9 din Graiul Maramureșului, demararea unui proiect filatelic bazat pe voluntariat. Atunci fost lansată rugămintea ca cei care dețin piese filatelice realizate în orașul nostru (sau care au legătură cu Baia Mare) să ne trimită imagini cu ele pentru a le indexa într-o lucrare care se dorește a fi o monografie a cetății de pe malul Râului Domnițelor. Băimăreanul Alexandru Leonard Pop spune că apelul a avut ecou în rândul colecționarilor de piese filatelice.

„Rugămințile noastre nu s-au lăsat mult așteptate așa că până la această oră am primit în jur de 30 de imagini cu plicuri ocazionale din perioada 1951 – 2019. Din păcate nu toate sunt imagini color (așa cum ne-am dorit) și nici nu sunt toate la o rezoluție bună sau au din «fabricație» mici defecte tehnice care ne îngreunează identificarea. Apelăm așadar, încă odată, la pasionații de filatelie care își mai aduc aminte de vremurile frumoase de odinioară în vederea identificării unor piese”, a spus băimăreanul.

Alexandru Pop face referire la faptul că „în anul 1967, Baia Mare a fost gazda unei expoziții filatelice desfășurate în holul Casei de Cultură a Sindicatelor, unde au fost expuse mai mult de 100 de panouri aparținând unui număr de 30 de filateliști. Au fost prezentate și numeroase întreguri poștale, plicuri «prima zi» și ilustrate maxime. Cu prilejul expoziției, prima de asemenea amploare din Baia Mare, a fost realizat și un plic francat cu marca de 55 de bani care reproduce biserica de lemn din Plopiș (Monument UNESCO). Marca este obliterată cu o ștampilă ocazională care nu ne dezvăluie însă și titlul expoziției (iar din exemplarul pe care l-am identificat data expoziției este ilizibilă). Tot ce am putut desluși este inscripția „XX” din interiorul goarnei poștale și anii 1947 și 1967 în care aceasta este încadrată. De asemenea am dedus că expoziția a avut loc undeva după data de 29 iunie 1967, data apariției seriei de mărci poștale «Monumente istorice» din care face parte timbrul cu care a fost francat plicul expoziției”.

Alexandru Pop a mai arătat că „o altă piesă filatelică pe care am identificat-o este o reproducere alb negru al unui plic ocazional care ilustrează schematic Turnul Ștefan și Palatul Administrativ deasupra căruia flutură un steag pe care este înscrisă cifra 50. Piesa a fost realizată în anul 1971 când în holul cinematografului Dacia din Baia Mare, în prezența unui numeros public, a fost deschisă expoziția filatelică «50 de ani de la crearea Partidului Comunist Român». Din cele deținute nu am reușit să identificăm data (perioada) în care a avut loc această expoziție. Dacă deține cineva un exemplar în stare bună îi mulțumim anticipat și dacă dorește să împărtășească informația cu noi”, a făcut apel colecționarul. Mesajele pasionaților de filatelie sunt așteptate prin poștă pe adresa Pop Alexandru Leonard, OP1, CP23Ext, Baia Mare, 430211, Maramureș, România sau prin e-mail la timbrufilatelic@yahoo.com.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.