Guvernul aruncă, din nou, vina pe țărani

0
14

În 18 martie 2021, pe site-ul ansvsa.ro, a apărut proiectul de OUG privind aprobarea „Planului de măsuri de urgență pentru supravegherea, prevenirea și controlul pestei porcine africane în România și pentru modificarea Legii vînătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006”. Cei interesați pot trimite observații și sesizări pînă în 28 martie 20221, la adresa de email: politici.agricole@madr.ro.
Dacă OUG va fi aprobată în forma din proiect, în fondurile cinegetice afectate de pesta porcină africană va fi permisă vînarea mistreților și noaptea, la lumina farurilor sau a dispozitivelor de iluminare, dar și cu arme dotate cu sisteme de ochire prin laser, electronice, infraroșu, termoviziune. (Un adevărat „război” contra naturii!)
Proiectul prevede că în exploatațiile țărănești porcii pot fi crescuţi doar pentru îngrășare şi sacrificați pentru consum familial. Însă nu mai mult de șase porci într-o gospodărie, în sistem semideschis (coteț + padoc de plimbare). Porcinele crescute de gospodari nu pot fi comercializate în nici un mod. Reproducția porcilor în aceste exploataţii este interzisă.
Țăranii vor putea să crească mai mult de 6 porci dacă se vor autoriza sanitar-veterinar ca „exploatație comercială de tip familial (tip A)”, caz în care vor putea comercializa porci în baza atestatului de producător și a carnetului de comercializare, către exploataţii noncomerciale, exploatații comerciale de tip A și abatoare de capacitate mică.
Pînă la eradicarea pestei porcine africane, se interzice creșterea porcinelor în aer liber (stîne, cantoane silvice, curți neîngrădite cu 2 rînduri de gard). Sînt interzise activitățile de mijlocire a comerțului cu porci vii. Primăriile pot să restricționeze sau să interzică creșterea porcinelor, dacă apar focare de pestă.
Țăranii n-au dreptul să crească scroafe și vieri pentru reproducere. Fermele și exploatațiile de tip A pot crește scoafe și vieri, dar trebuie să se autorizeze sanitar-veterinar în următoarele 6 luni.
OUG interzice hrănirea porcilor cu iarbă cosită (este permis doar fînul). Așternutul vegetal (paie, frunze, ferigă) este permis după 3 luni de la recoltare.
Vînătorii nu mai au voie să hrănească mistreții din păduri cu furaje. Populația de mistreți trebuie redusă la 0,5 capete pe un kilometru pătrat.
Pentru porcii mistreţi găsiţi morţi sau bolnavi, vînătorii primesc 300, 500 sau 750 lei la fiecare cadavru, după caz (transportat la incinerator sau incinerat / îngropat la fața locului). Se adaugă 65 lei pentru transportul probelor la laboratorul veterinar din Baia Mare. Plus suma echivalentă pentru 12 litri combustibil / 1.000 ha / lună, pentru efectuarea patrulărilor în vederea depistării cadavrelor de mistreți de pe fondurile de vînătoare.
În vederea eficientizării activităţii de ecarisare, incineratoarele mobile din gestiunea direcțiilor veterinare vor fi preluate de consiliile județene.
Aplicarea OUG se face de instituțiile de stat (veterinari, mediu, poliție, primărie, sănătate publică, finanțe). Porcii care circulă ilegal vor fi confiscați, inclusiv mijloacele de transport. Amenzile sînt de 1.500-3.000 lei pentru persoanele fizice și 3.00-6.000 pentru cele juridice.
• Guvernul consideră că mulți gospodari cresc porci pentru vînzare, ceea ce prezintă „în general un risc major în controlul bolilor”, scrie în proiectul de OUG. „Pesta porcină africană a blocat întregul sector de creştere a porcinelor”, producînd fermierilor și statului român pagube economice însemnate, zice Guvernul. Comerțul intracomunitar este sistat. „Mistrețul reprezintă rezervorul natural al virusului pestei porcine africane, ducînd la infectarea și reinfectarea teritoriului”, recunoaște Guvernul.
Dacă este adevărat ce spune Executivul, țăranii sînt victime, deci măsurile propuse împotriva lor nu sînt justificate. Prin interzicerea creșterii porcilor în gospodăriile țărănești, statul urmărește în fapt desființarea sistemului economic rural tradițional românesc și a surselor de venit pentru milioane de țărani. Guvernul recunoaște, în argumentarea OUG, că virusul pestei porcine africane n-a fost eradicat nici în Italia, țară în care nu există ță­rani, ci doar fermieri, deci pesta nu are nimic de-a face cu țăranii români.
Guvernul invocă apoi recomandările Comisiei Europene, dar fără să precizeze care sînt acestea. Cu exces de zel, propune interzicerea comercializării porcinelor crescute în gospodăriile populației („nu respectă măsurile de biosecuritate”) și vînarea mistreților noaptea (crimă ecologică, pînă acum aspru pedepsită de lege). Proiectul de „Plan de acțiune pentru eradicarea și controlul PPA ȋn România” s-a transformat în „Planul pentru distrugerea țăranilor din România”? Noi ne dorim să avem o agricultură ecologică și durabilă, nu una nesustenabilă, chimizată, poluantă, cu carne plină de antibiotice și hormoni, de la porci stresați și canibalizați în fermele industriale.
• Asociația națională a țăranilor și țărăncilor Eco-Ruralis (14.000 membri, cîteva sute din județul Maramureș) se împotrivește măsurilor propuse de Guvern și consideră ordonanța de urgență „un atac la adresa micilor producători agricoli”, ne spune la telefon Ramona Duminicioiu, membră în Comitetul de coordonare Eco-Ruralis.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.