Eșec total pentru agricultorii din Șomcuta

0
52

Marți, 6 aprilie 2021, Consiliul local al orașului Șomcuta Mare s-a întrunit în ședință de îndată, pentru a discuta despre repartizarea pășunilor fără contract. Primarul Gheorghe Buda a constatat că s-a eliberat suprafața de 11 ha de pășune din Finteușu Mare, la care a renunțat Oltița Blaga, și 17 ha de pășune în satul Vălenii Șomcutei, prin rezilierea unilaterală a contractului fermierului Dorin Buhai, pe motiv de plată cu întîrziere a chiriei și impozitului. La ședința deschisă au participat și crescători de animale, care au cerut pășune.

Suprafața disponibilă este de numai 28,45 ha și va avea loc o atribuire directă, proporțională, după numărul de animale deținute. Fermierii și un consilier local au cerut rezilierea tuturor contractelor de închiriere și reluarea procedurii, pentru repartizarea corectă a pășunilor, către toți crescătorii de animale, proporțional, dar consiliul nu a acceptat acest lucru.
Ducu Buhai, fermierul care a protestat 5 zile cu vacile în fața primăriei, a anunțat consiliul și primăria, în scris, că va contesta rezilierea contractului în instanța de judecată. A justificat întîrzierea plății chiriei și impozitului din cauza pandemiei, veniturile fermierilor fiind tot mai mici și cheltuielile mai mari… Se aștepta ca primăria să înțeleagă aceste dificultăți economice. Există și o lege care permite amînarea plății datoriilor pe perioada crizei sanitare. Ca urmare, a contestat (verbal și în scris) rezilierea contractului, iar ieri-dimineață și-a dus cele 50 de vite în fermă, cale de 4 km, renunțînd la protest. N-a fost iertat nici de poliție, care l-a amendat pentru că a circulat cu animalele pe drumul național.
În concluzie, Consiliul local Șomcuta Mare aruncă vina pe crescătorii de animale, ar fi trebuit să depună cereri în 2018, cînd au fost repartizate pășunile pe 7 ani. Dar crescătorii mici spun că n-au știut, ei nu citesc site-ul primăriei, obiceiul vechi era ca anunțurile importante pentru sat să fie făcute de primar sau de consilierii locali, duminica, la biserică, ca să afle toată lumea. În 2018, interesul a fost ca pășunile să nu fie atribuite celor mulți, adică țăranilor, ci cîtorva fermieri, care au multe animale.
La Șomcuta, situația rămîne aceeași: cîțiva profitori încasează subvenția de la APIA, fapt recunoscut de primarul Gheorghe Buda și de consilierii locali, în ședință. Situația de la Șomcuta arată adevărul gol, că imașul comun este folosit abuziv, de un grup mic de persoane, în defavoarea marii majorități a sătenilor. Miza este banul european cîștigat fără muncă, îmbogățirea cîtorva fără drept temei!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.