Dacă vor să vîndă porci, ţăranii trebuie să se autorizeze

0
130

Creşterea porcilor, activitate riscantă în contextul zoonotic actual, este suprareglementată de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – preşedinte Robert Chioveanu, care în 6 aprilie 2021 a prezentat un nou proiect de ordonanţă de urgenţă a guvernului şi l-a pus în discuţie publică.
Dacă actul va fi aprobat, persoanele fizice contraveniente vor plăti amenzi de 1.500-8.000 lei, iar cele juridice, 4.000-12.000 lei. Animalele şi mijloacele de transport vor putea fi confiscate. Sînt măsuri extreme, nejustificate într-un stat cu respect pentru oameni, animale şi proprietate.

Statul vrea ferme cu orice preţ

Dacă ordonanţa de urgenţă va apărea în Monitorul oficial, persoanele fizice nu vor mai avea dreptul să vîndă porcine. Este o lovitură pentru milioane de ţărani şi gospodari, care îngrăşau porci în gospodăriile lor şi îi duceau la tîrg sau la abator, completîndu-şi veniturile.
Foştii membri cooperatori primesc pensie de 800 lei/lună, veniturile acestea fiindu-le necesare pentru supravieţuire. Ţăranii nu vor mai putea să crească scroafe şi vieri pentru reproducţie, aceasta fiind a doua lovitură primită de milioanele de oameni de la sate şi de la periferia oraşelor, care obţineau venituri din comercializarea purceilor.
Dacă ordonanţa va deveni normă, ţăranii care cresc porci vor fi obligaţi să se autorizeze sanitar-veterinar, în termen de 6 luni. După aceea, vor putea să vîndă purcei şi porcii pentru tăiere în sistem tradiţional sau în abatoarele de capacitate mică (în Maramureş, nu avem nici unul). După autorizare, exploataţiile comerciale de familie (noua denumire a ţăranilor autorizaţi sanitar-veterinar) vor avea dreptul să crească scroafe şi vieri, să vîndă purcei, să îngraşe şi să vîndă porci, la fel precum fermele. Diferenţa care este? O hîrtie! Ţăranii vor avea Autorizaţie, o simplă foaie scrisă, dar foarte importantă pentru stat, ai cărui inspectori vor putea intra să controleze exploataţia comercială (gospodăria ţăranului). Inspectorii de stat n-au dreptul să controleze curtea ţăranului.

Europa birocratică

Îndemnat de Comisia Europeană, Guvernul intenţionează să le interzică ţăranilor/gospodarilor să crească scroafe şi vieri, ceea ce este, oricum ai judeca, o restrîngere a drepturilor economice ale cetăţenilor, pe care le-au avut chiar şi în vremea hulitului comunism.
Totul duce la control, statul ţine să-i verifice pe ţărani, de aceea le impune sistemul birocratic european. După autorizare, ţăranul poate fi inspectat cînd vrea statul, pe orice domeniu: veterinar, fiscal, sanitar, fitosanitar, pompieri, ape, mediu, agricol, sanepid. Periodic, ţăranul autorizat trebuie să înainteze rapoarte şi să completeze formulare contabile.

Preşedinte din ceaţă

Ţăranii îşi pot pierde dreptul să crească scroafe şi vieri pentru reproducţie, în favoarea exploataţiilor comerciale de familie de tip A, autorizate sanitar-veterinar. Gospodarii vor fi obligaţi să cumpere purcei de rasă sau hibrizi de la exploataţiile de familie sau de la cele profesionale, direct sau prin intermediul „mijlocitorilor de afaceri cu animale vii”.
Este o situaţie greu de acceptat de cei care înţeleg realitatea. Cetăţenii au libertatea să împerecheze animalele de fermă şi companie, cu excepţia porcilor!…

Tot cinci porci

Ţăranii şi gospodarii de la sate şi de la periferia oraşelor (cele care nu interzic mica zootehnie) vor putea cumpăra purcei şi îngrăşa maximum 5 porci, doar pentru consumul familial, limita fiind decisă abuziv de ministrul agriculturii, printr-un ordin trecut cu vederea de opinia publică, în urmă cu 2 ani.
În perioada zoonozei, conform proiectului de Ordonanţă de Urgenţă, statul ar putea să restricţioneze sau chiar să interzică creşterea porcinelor în comunele/oraşele afectate de pestă, ceea ce ar frîna grav economia rurală. Crescătorii de porci n-ar mai putea să hrănească porcii cu resturi alimentare şi subproduse de origine animală, cf. Reg. (CE) nr. 1.069 din 2009. Crescătorii n-ar avea voie să hrănească porcii cu iarbă (ci doar cu fîn păstrat 30 de zile), paiele de aşternut să fie ţinute 90 de zile după recoltare, iar la teică să nu aibă acces alte animale (cîinii, şobolanii), prevede proiectul de ordonanţă absurdă.

Gaura va creşte

Pesta porcină a apărut în 31 iulie 2017 şi de atunci au pierit sau au fost ucişi 800.000 de porci domestici şi sălbatici (675.000 în ferme, 120.000 în gospodării, 5.000 în păduri), cheltuiala statului cu despăgubirile fiind de 110 milioane euro, „cu impact social şi economic ma­jor”, susţine şeful ANSVSA.
Dacă vor mai apărea focare, statul îi va despăgubi pe proprietari şi pe vînători, pentru toate pierderile. În plus, pentru fiecare porc mistreţ diagnosticat cu pestă, transportat şi neutralizat, gestionarul fondului de vînătoare va căpăta de la stat între 550 şi 1.250 lei, dar şi 12 litri de motorină pe lună la fiecare 1.000 ha de pădure. (Proiectul de ordonanţă de urgenţă are 47 de pagini şi ar putea să urmeze norme de aplicare şi mai stufoase…)
• Din cîte ştim, cîteva asociaţii ale micilor agricultori şi ale ţăranilor contestă şi acest proiect orientat împotriva gospodarilor şi înclinat spre fermieri şi vînători.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.