De unde putem cumpăra carne de miel

0
32

Înainte de Paşti, inspectorii veterinari şi pentru siguranţa alimentelor fac controale tematice pentru a preveni apariţia toxiinfecţiilor alimentare. Consumatorii care doresc să cumpere carne de miel pentru prepararea bucatelor tradiţionale sînt sfătuiţi să aleagă sursele sigure.
Sacrificarea mieilor se realizează legal în abatoarele autorizate sanitar-veterinar, animalele sînt certificate privind starea de sănătate, identificate, înregistrate şi provin din zone unde nu evoluează boli transmisibile. Carcasele rezultate, expertizate şi marcate cu marca de sănătate de formă ovală, se pot comercializa în magazine alimentare, măcelării, pieţe agroalimentare, supermarketuri, unităţi înregistrate sanitar-veterinar.
Crescătorii de ovine pot tăia miei în gospodărie, în sistemul tradiţional, pentru consumul propriu. Dacă vor să taie miei cu vînzare directă către consumatorul final, primăriile, dar şi fermierii pot înfiinţa puncte de tăiere autorizate temporar, pentru perioada 21 aprilie – 1 mai 2021, supravegheate de medici veterinari. În Maramureş, pînă acum, nu există nici o cerere. Gospodarii pot cumpăra, legal, miei vii din ferme şi gospodării ţărăneşti şi să-i taie în mod tradiţional, în curtea lor, pentru consumul propriu al familiei.
Cetăţenii pot sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor la numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A., 0800 826 787, care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.