Obiceiul sfințirii coșercilor de Paști

0
20

La finalul acestei săptămâni vom marca Învierea Domnului. În ținutul maramureșean se păstrează tradiția sfințirii coșercilor, „fiind un element important din tranziția de la perioada de rugăciune, sobrietate și introspecție, la care ne-am angajat la începutul postului, la manifestarea bucuriei autentice prilejuite de Învierea Mântuitorului”.
„Coșercile împletite manual din răchită, în care sunt așezate bucatele pregătite de către gospodine, constituie o reprezentare a universului culinar născut în jurul acestei mari sărbători, întrucât acestea adăpostesc, simbolic, câte puțin din fiecare preparat care se va regăsi pe masa de Paște. Pasca, mielul, șunca, cârnații, slănina, cozonacul, cașul proaspăt, ouăle roșii, ceapa verde, hreanul și vinul sunt nelipsite din coșercile maramureșenilor și așteaptă cuminți să fie atinse de apa sfântă, înainte de a umple mesele de sărbătoare. Până la momentul sfințirii, coșercile care împodobesc curțile bisericilor sunt acoperite cu ștergare brodate, păstrând preparatele ascunse de ochii lumii și potențând astfel elementul surpriză”, spun cei de la visitmaramures.ro. În funcție de zonele județului, acestea sunt sfințite fie noaptea, după slujba de Înviere, fie în dimineața de Paște, după Sfânta Liturghie. În multe dintre comunități, pregătirea coșercii este o sarcină ce revine exclusiv femeilor, în timp ce dusul coșercii la biserică este o atribuție specifică bărbaților. În ziua de Paști, înainte de masă, oamenii se îm­păr­tășesc cu vinul și pasca aduse de la biserică, după care servesc din bucatele sfințite.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.