Oligarhia născută din mers

0
54

Oricât am fi de apolitici, viața cotidiană are strigăte suficient de stridente, pentru a ne face să o luăm în seamă. Cu bune, cu rele, politica nu poate fi neglijată. Cei care au adus-o în cetate, și-i mult de atunci, i-au găsit un rost ce încă nu a ruginit. Ea face, și desface, ițele lumii în care trăim. Uneori dea­pănă bine firele, alteori le încâlcește rău de tot. Dar să vin la timpul de astăzi când, ca peste tot în lume, pandemia a afectat și în România programele și proiectele guvernamentale. Guvernul de coaliție de centru-dreapta a trebuit să se adapteze la noua situație. Să combată virusul, să mențină în funcțiune un sistem sanitar fragil pentru năvălitorul nevăzut, un sistem neglijat de toate guvernările de până acum. A rezistat și rezistă. Deși sunt zeci de mii de medici, asistente plecați pe meleaguri străine, o forță profesională de elită, cei care au rămas în țară au dat dovadă de mult simț al datoriei.
Eu mai folosesc cuvântul patriotism pentru asemenea situații. Din păcate, neașteptata catastrofă, nu a dus la solidarizarea clasei politice în susținerea luptei statului cu maladia. Ba din contră, s-a ascuțit conflictul politic dintre putere și opoziție, mai mult decât presupune o democrație normală. S-a auzit zgomot de păreri și în coaliție. Ba, a mai apărut și senatoarea care strigă la toți, fără să pună nimic în loc. Mereu în căutare de notorietate publicitară pe scena politică, acumulează puternice vize emoționale. Dar despre astea cu alt prilej. Cât am fi de exigenți cu puterea actuală, recunosc că au fost momente în care edificiul a rezistat. Setul de măsuri, care ar fi trebuit să ducă la reformarea radicală a sistemului instituțional al statului român, s-a aplicat timid și destul de împiedicat. Am crezut că noua pleiadă tânără de politicieni nu va recurge la maniera predecesorilor. Da, de unde! Urmărind propriile interese de castă, impun o ierarhie pe seama lor. Coaliția, de centru-dreapta, impune oligarhia născută din mersul democrației, dar fără să se gândească la soarta celor care au votat-o.
Nu știu cum se face că societatea acuză serioase dureri, fără să aibă tămăduitori. Cu fiecare zi care trece, se anunță noi scumpiri, este derută în sistemul de pensii, agricultura a rămas cum a fost. După un an și jumătate de guvernare nu s-a ivit miracolul redresării. Programul coaliției, extrem de ambițios, a avut, încă de la început, o serie de contexte care l-au încetinit și, în foarte multe domenii, a eșuat. Vedem cum tinerii guvernanți sunt debusolați în luarea deciziilor. Nu se sincronizează cu nevoile reale ale țării. Propun măsuri ferme, care nu se lipesc de realitatea noastră. Nu se sincronizează demnitarii cu specialiștii. Cei din USR-PLUS au devenit radicali, cu reforme spânzurate de grindă, fără să țină seama de lumea în care trăiesc. Se vede că ei nu au nici o poftă să facă reforme pentru țară, ci mai ales pentru ei. Mulți dintre ei fiind veniți de pe plaiurile Europei, aduc frânturi de ideologii stranii, dorind să le experimenteze pe români. Este o castă zburdalnică de oligarhi necopți, care s-a născut din mers.
În zadar liberalii și-au impus o prudență în guvernare, rezultată din experiența politică, legea coaliției îi trage și pe ei pe harta experimentului național. De unde nu au decât de pierdut. Reprezentanții UDMR, expresia calmului politic, își afirmă și ei interesul electoratului specific, deși uneori intră în contradicție cu programul reformist general. Tinerii, din oligarhia democratică, sunt extrem de nerăbdători să aibă cât mai mult și să fie în față. Dar se împiedică în timpul mersului. De pomină va rămâne stângăcia cu care ministrul cu fondurile europene a tratat la Bruxelles banii europeni. A trebuit să meargă premierul liberal să deschidă ușile.
Deși au vorbit pe toate cărările despre depolitizare, useriștii și plusiștii au lansat o selecție paralelă, pentru a-și pune oamenii lor în fruntea companiilor de stat. Sunt agresivi, plini de tenacitate, conduși de interese imediate, încât au blocat bugete și s-au rățoit la democrație. Nu au respect pentru ierarhie. Un tânăr ministru oligarh, născut din mers, l-a înjosit pe premier prin cuvinte jignitoare. Cazul fostului ministru al sănătății a devenit o dovadă de sfidare a colegilor din coaliție. I s-a pus pata pe spitale, și acolo a rămas. Coaliția este tricefală. Elanul reformist a rămas pe hârtie. Până nu vor acționa unitar, zadarnic este programul fluturat în fața națiunii.
Se cere maturizarea urgentă a tinerilor oligarhi, care încă merg pe jos.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.