Mai puţini copii maramureşeni cu părinţi în străinătate

0
38

Pandemia pare să îi fi ţinut mai mult acasă, lângă copii, pe părinţi. Statisticile indică faptul că, în primul trimestru din 2021 a scăzut numărul copiilor care aveau părinţii plecaţi la muncă în străinătate.
Dacă la finele lui 2020, în Maramureş, figurau 2.167 de minori care rămăseseră acasă fără mamă şi tată, după ce aceştia au mers să îşi facă un trai mai bun în alte ţări, la finele primului trimestru din 2021, în statisticile oficiale se înregistrau 1.822 de copii cu părinţii la muncă în străinătate. Trebuie precizat însă, că numărul poate să fie mai mare, deoarece nu toate primăriile au comunicat datele la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş.
Potrivit informaţiilor oficiale, la finalul primelor trei luni din 2021, în Maramureş erau 1.534 de familii în care părinţii erau plecaţi la muncă în străinătate. Din totalul acestora, 263 erau cu ambii părinţi, plecaţi, în 1.108 situaţii exista doar mama sau tatăl, în străinătate, iar 163 erau cazuri de familii monoparentale. În ce priveşte numărul copiilor rămaşi acasă, acesta era de 1.822 din care 842, băieţi şi 980, fete. Cei mai mulţi minori au rămas în grija rudelor până la gradul IV, respectiv 1.265 de copii, 2 erau în centre de plasament, iar 588 au fost lăsaţi în grija altor persoane.
Dintre aceştia, 323 aveau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, .1305 aveau doar un părinte, plecat, iar 194 proveneau din familii monoparentale. În cele mai multe situaţii e vorba despre minori cu vârsta între 14 şi 17 ani, respectiv 788. Alţi 568 de copii aveau între 10 şi 13 ani, 287, erau cu vârsta între 7 şi 9 ani, 131 cu vârsta între 3 şi 6 ani, 36 de minori rămaşi acasă aveau între 1 şi 2 ani, iar 12 erau bebeluşi, sub un an. Potrivit legislaţiei, ambii părinți sau părintele care exercită singur autoritatea părintească sau la care locuieşte copilul, care urmează să plece la muncă în străinătate, au obligaţia de a notifica această intenţie serviciului public de asistenţă socială de la domiciliu, cu minimum 40 de zile înainte de a părăsi ţara. Notificarea va conţine, în mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupă de întreţinerea copilului pe perioada absenţei părinţilor sau tutorelui, după caz. Instanţa este cea care dispune delegarea temporară a autorităţii părinteşti cu privire la persoana copilului, pe durata lipsei părinţilor, dar nu mai mult de un an, către persoana desemnată.
Pe de altă parte, autoritățile administrației publice locale, prin intermediul serviciilor de asistență socială, pot iniția, în limita prevederilor bugetului de stat sau ale bugetelor locale și în limita bugetelor de venituri și cheltuieli prevăzute cu această destinație, campanii de informare a părinților, în vederea: conștientizării de către părinți a riscurilor asumate prin plecarea lor la muncă în străinătate; informării părinților cu privire la obligațiile ce le revin în situația în care intenționează să plece în străinătate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.