Bancă de semințe țărănești, la Suceava

0
13

Lumea vorbește de alimente sănătoase, dar observăm că supermarketurile și piețele țărănești sînt pline de legume și fructe forțate să crească mari prin fertilizare excesivă cu azotat de amoniu, gustul și aportul nutritiv fiind invers proporțional cu cantitățile de inputuri chimice folosite.
O soluție ar fi ca fermierii și țăranii să fertilizeze culturile cu gunoi de grajd fermentat, însă numărul de vaci s-a înjumătățit, iar îngrășă­mintele chimice sînt relativ ieftine și ușor de aplicat (300 kg pe hectar, în loc de 30 de tone pe hectar). Gustul fad al legumelor și fructelor se datorează și noilor semințe hibride, selectate să dea producții mari, fără preocupare pentru gust. Cumpărătorii aleg cu ochiul, dar acasă, cînd gustă, își dau seama că s-au păcălit.
Oamenii vor să-și cultive grădinile de lîngă casă, dar nu mai au semințe tradiționale, menținute în cultură de bunicile noastre, așa că sînt obligați să cumpere semințe importate. Situația este rea, semințele vechi mai există în băncile de gene, cea mai apropiată fiind Banca de Resurse Genetice Vegetale din Suceava, unde a fost strînsă o bună parte din moștenirea biologică a poporului, 10.000 de semințe adunate în timp din toate zonele țării.
Banca de Resurse Genetice Vegetale Suceava este instituție publică, acolo se face colectarea, evaluarea și conservarea resurselor genetice vegetate. Banca oferă, gratuit, informații privind tehnologiile de cultură și tratamentele ecologice. Țăranii pot primi probe de semințe din banca suceveană, pentru menținerea soiurilor vechi în cultură. Cererile se depun din 16 august pentru culturile de toamnă și din 15 noiembrie pentru speciile de primăvară, la Banca de Resurse Genetice Vegetale „Mihai Cristea” Suceava, b-dul 1 Mai nr. 17, cod poștal 720224, telefon/fax: 0230.521.016, e-mail: svgenebank@upcmail.ro.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.