Legume murate din Șomcuta Mare

0
54
Valerica Buda pune castraveți la murat
Valerica Buda pune castraveți la murat

Familia Valerica și Sorin Buda produce legume în trei solarii mari, pe 800 mp, dar nu le vînd pe piața țărănească, ci le pun la murat și le comercializează sub rețeta de produs tradițional „Bunătăți de la Vali”, în zece supermarketuri din Transilvania (Satu Mare, Cluj, Sibiu, Tîrgu Mureș, Oradea, Brașov).
În Baia Mare, produsele lor apar pe rafturile magazinelor Ocean, Bună­tăți din Ardeal și Trio. Au bună trecere, abia acoperă cererea, dar nu-și extind afacerea cu murături, deși ar fi comenzi, din cauza faptului că familia nu face față la atîta muncă. În această perioadă, pun la murat cam 3.000 de borcane de castraveți, ceea ce presupune multă energie în timp scurt (au noroc să fiica lor a acceptat să-i ajute). Mica unitate de procesare a legumelor este autorizată sanitar veterinar.

Sorin Buda în solarul cu tomate
Sorin Buda în solarul cu tomate

Sorin Buda ne spune că trebuie să culeagă castraveții la dimensiunea potrivită pentru mărimea borcanului, deci ritmul de recoltare este zilnic. Fertilizează solul din solarii cu gunoi de grajd fermentat, iar la desființarea culturii, toacă resturile vegetale și adaugă paie, pe care le stropește cu Ecostern, soluție de microorganisme nepatogene, bacterii și ciuperci ce măresc activitatea biologică a solului (resturile vegetale sînt transformate rapid în mraniță, cam în 30 de zile). Ecosternul este produs ecologic, importat din Ucraina, de o firmă din Scheia-Suceava. Așa se face că solul este afînat și plin de rîme.
Familia are un solar cu roșii, unul cu castraveți și unul cu ardei. Bolile și dăunătorii sînt ținuți sub control prin tratamente tot la 2 săptămîni, sau săptămînal, dacă apar atacuri puternice, dar respectă timpul de pauză pînă la recoltare, pentru a nu avea reziduuri de pesticide în legume.
Solariile sînt acoperite cu folie de polietilenă tratată UV, cumpărată de la o firmă din Livada. Și turba pentru răsadniță o aduc tot de acolo, costă 60 lei/balot, față de 100 lei în Maramureș. Folosesc semințe hibride (procurate din comerț), productive. La castraveți, în acest an, au semănat hibridul Trilogy, F1, cu fructe potrivite pentru borcanele de 800 ml. În solarul de roșii, au hibrizii Matissimo F1, Batero F1 și Suth 6001, plus soiul Buzău 22. Colaborează cu inginerul Costel Vînătoru de la Stațiunea legumicolă Buzău, de unde primesc semințe de roșii cu pieliță subțire, bune pentru bulion, dar și semințe de ardei iute Pintea. Roșiile le ciupesc după formarea a zece inflorescențe, le copilesc, le mulcesc cu folie neagră, le irigă cu furtunuri prin picurare. Cultivă ardei kapia Valira F1 și Ureche de elefant (sîrbesc). Au un tractoraș japonez, de 25 CP, cu freză lată de 1,6 m („este Mercedesul tractoarelor, consumă puțin, 50 l de motorină pe an, a costat 6.500 de euro, dar merită”).
Familia Buda a decis ca în anul 2022 să vîndă și legume proaspete în supermarketuri, existînd cerere de produse agricole românești. Ar scăpa parțial de munca migăloasă să culeagă castraveții la aceeași dimensiune și să-i îndese în borcane, să-i sperilizeze, să-i transporte la supermarketuri… În plus, borcanele de sticlă (noi) s-au scumpit de la 50 de bani la 1,50 lei, iar profitul producătorului de murături va scădea.
(Sorin Buda este deschis pentru colaborare, începătorilor în ale legumiculturii le oferă gratuit consultanță și stagii de practică, pentru a învăța tehnologia de cultivare a legumelor. Cele mai mari probleme în acest an are cu melcii roșii mediteraneeni, de care nu poate scăpa.)
• Bunicul Alexandru Buda este abonat fidel al cotidianului Graiul Maramureșului, îl citește din cap în coadă, începe cu articolele agricole, cu avertizările fitosanitare. Ar dori ca expresiile în limba engleză să fie traduse în românește (în paranteză), iar comunicatele de la poliție și justiție să conțină numele întreg al împricinaților, nu doar inițialele.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.