Cuantum majorat la programul ”legume în spații protejate”

0
28

În ședința Guvernului din data de 22 octombrie 2021 a fost aprobată Hotărârea Guvernului pentru modificarea și completarea HG 651/2021 pentru aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate aferentă anului 2021, precum și pentru modificarea HG 652/2021 privind aprobarea programului de susținere a producției de plante aromatice pentru anul 2021.
Prin prezentul act normativ se aprobă unele modificări și completări la Programul de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul în curs și la Programul de susținere a producției de plante aromatice, tot pentru anul acesta. Modificările și completările au rezultat în urma solicitărilor formulate de către structurile asociative reprezentative din sector, având în vedere dificultățile cu care se confruntă piața legumelor. În ceea ce privește Programul de legume în spații protejate – cei 14.271 de beneficiari care s-au înscris până la data de 20 iulie 2021, pentru plafonul de 150 milioane de lei, nu vor absorbi toată suma și a rămas o diferență, iar pentru programul dedicat cultivatorilor de plante aromatice, din cele 6 milioane de lei alocate s-au consumat doar 2,27 milioane de lei. Astfel, disponibilul de cca. 3,7 milioane de lei va fi dirijat către programul de legume în spații protejate, cuantumul de 2.000 euro/1.000 mp urmând a se majora la 2.210 euro, cu încadrarea în plafonul maxim de 20.000 euro/3 exerciții financiare. Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis la cultura de legume în spații protejate vor fi în sumă 153.730 mii lei, reprezentând echivalentul a maximum 31.551 mii euro, ca urmare a suplimentării plafonului cu sumele neangajate în Programul de susținere a producției de plante aromatice pentru anul 2021. Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis la plante aromatice vor fi în sumă de 2.270,5 mii lei, reprezentând echivalentul a maximum 465,968 mii euro. În bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2021 există alocări financiare pentru ambele programe.
Prin măsurile propuse de acest act normativ se asigură eficacitatea utilizării fondurilor publice, a sustenabilității și predictibilității politicilor de susținere financiară a producătorilor din sectorul horticol, respectiv producția de legume în spații protejate. În acest an, în Maramureș, au fost cultivate 230 de hectare cu tomate, incluse în programul de legume în spaţii protejate, cu o producție medie de circa 8.000 kg la hectar, conform informațiilor ofe­rite de DAJ Maramureș.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.