Cultura maramureşeană a mai pierdut un poet: Dumitru Fânăţeanu

1
259

S-a stins din viaţă poetul şi omul de cultură maramureşean, Dumitru Fânăţeanu. A fost membru activ al Cenaclului Scriitorilor din Baia Mare. Născut în 28 iunie 1944 în Tăuţii de Sus, Dumitru Fânăţeanu a fost corist, cântăreţ şi solist vocal la Ansamblul „Ciprian Porumbescu” din Suceava.
Ani buni, Dumitru Fânăţeanu a ocupat funcţia de director la Casa de cultură din Baia Sprie unde a organizat diverse activităţi culturale, promovând oamenii de cultură maramureşeni. S-a dovedit neobosit în lumea creaţiei literare, dovadă fiind volumele sale de poezii. După anii 1990 a publicat unsprezece volume de poezie, fiind premiat pentru volumul „Necuprinsele azururi” la concursul ”Cărţile anului”, în 2013. Poetul şi criticul literar, Ion Cristofor îl cataloga pe Dumitru Fânăţeanu ca fiind un autor cu „o viziune purificatoare a realului”. „El privilegiază un imaginar în care domină luminozitatea, materiile ce sugerează puritatea: cerul e mereu înstelat, râurile curg mereu argintii, pădurile strălucesc, în oglinzile de rouă timpul alunecă spre zori, ploile de vară îşi desfăşoară mătăsurile peste coline, vântul se îngână cu luna ce îşi răsfaţă chipul în strălucirea unor adieri de vremi trecute, din care pâlpâie plenitudinea iubirilor de altădată, ce revin învăluitoare”, scria Ion Cristofor. Dumitru Fânăţeanu a fost şi colaborator al cotidianului Graiul Maramureşului. Drum lin printre stele.

1 COMENTARIU

  1. Plecarea la Ceruri a poetului, animatorului cultural Dumitru Fanateanu lasa un gol imens in cultura maramureseana. Rugam pe Dumnezeu sa-i faca parte iar familiei indurerate sa-i dea mangaiere!

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.