Anul educațional a continuat cu prima etapă de înscriere în învățământul primar, cu procesarea cererilor-tip de înscriere, cu ajutorul aplicației informatice și repartizarea copiilor la școala de circumscripție. De asemenea, pentru asigurarea cuprinderii copiilor cu vârste între 3 și 6 ani în învățământul preșcolar în anul școlar 2021-2022, în perioada imediat următoare, s-au derulat: reînscrierea copiilor care frecventau deja grupele preșcolare, respectiv înscrierea copiilor nou-veniți.
• lecție cu drona, transmisă din Maramureș
În județ, Sindicatul din Învățământul Preuniversitar „Spiru Haret” anunța recuperarea drepturilor salariale ale membrilor. S-au câștigat în instanță drepturile cuvenite membrilor de sindicat privind recalcularea corectă, raportat la anul curent. Totodată, s-au depus în instanță solicitări pentru recuperarea drepturilor salariale ale contabililor și secretarelor privind sporul de stabilitate, care nu se regăsea unitar în programul Edusal. În aceeași perioadă, în mai multe unități de învățământ preuniversitar din județ s-au executat lucrări de reabilitare și/ sau extindere. În această primăvară, pe canalul de Youtube Aspire Teachers, a fost transmisă, cu drona, cea de a doua lecție din cadrul transmisiunilor live aflate sub cupola proiectului „Educație la înălțime”. Gazdă a fost Ioana Hochia, învățătoare la Colegiul de Arte din Baia Mare, iar lecția a inclus: prezentări, activități interactive, zboruri cu drona și jocuri demonstrative. Drona a transmis imagini live și din cea mai mică școală din România, aflată în cătunul Cornățea, comuna Poienile de sub Munte.
• hotărâri judecătorești favorabile pentru recuperarea drepturilor salariale
Tot în acest an, Sindicatul Liber din Învățământ Maramureș (SLI MM) a obținut noi hotărâri judecătorești favorabile pentru recuperarea drepturilor salariale pentru membrii săi din încă 35 de unități școlare din județul Maramureș (celelalte 50 de unități de învățământ care au hotărâri judecătorești favorabile fiind menționate în comunicatele anterioare) în procesele privind încadrarea corectă pe Legea nr. 153/2017 cu stabilirea salariului de bază pe tranșe de vechime din 4 în 4 ani. Școala Gimnazială Internațională Baia Mare a devenit Școală Internațională Cambridge pentru ciclul primar și gimnazial. Traian Rareș Tuș, elev la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Baia Mare (prof. Petrică Plitan), a obținut Premiul I la Olimpiada Națională a Societății Române de Fizică și s-a clasat pe a doua poziție în clasamentul național la clasa a X-a. De asemenea, 11 cadre didactice de la Centrul Universitar Nord din Baia Mare au primit distincția de „Profesor e-Tare” în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Galei Profesorului Bologna.
• cel mai mare eveniment studențesc, în Baia Mare
După finalizarea celor două etape de înscriere, în județul Maramureș, au fost înscriși în clasa pregătitoare 3.689 de copii. Reprezentanții Asociației Elevilor din Maramureș (AEM) au protestat în fața Prefecturii Maramureș față de un proiect de ordonanță de urgență ce reglementa decontul navetei și au solicitat ferm reprezentanților Guvernului să lupte împotriva adoptării ordonanței, având în vedere efectele negative ale actului normativ. 2.833 de absolvenți de clasa a VIII-a din Maramureș au fost așteptați, apoi, la probele scrise ale Evaluării Naționale. Examenul a fost organizat în 94 de centre din județ. Sigheteanca Iulia Hosu, elevă a Liceului Internațional de Informatică București, membră a lotului României pentru Olimpiada Internațională de Informatică – European Girls Olympiad in Informatics, desfășurată la Zurich (Elveția), a obținut medalie de aur. Anul acesta a adus, în Baia Mare, cea de-a XV-a ediție a Forumului Organizațiilor Studențești din România (FOSR), cel mai mare eveniment studențesc din țara noastră, organizat de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România. Timp de nouă zile, 300 de reprezentanți ai studenților din organizațiile studențești din toată țara au participat la primul eveniment organizat de ANOSR în format fizic de la începutul pandemiei.
• elevii performanți din județ, răsplătiți de CJ Maramureș
Ulterior, 3.581 de absolvenți de liceu din Maramureș au fost așteptați, în cele 15 centre de examen din județ, la probele scrise ale examenului național de bacalaureat. SLI MM anunța, apoi, că, în situația în care Ministerul Educației nu va anula art. 1 alin. (2) din ordinul nr. 3993/ 2021, privind stabilirea unor drepturi salariale specifice personalului didactic din învățământ, va face demersurile necesare și va acționa în instanță pentru ca drepturile cadrelor didactice cu titlul științific de doctor echivalat cu gradul didactic I, înainte de data de 1 iulie 2017, să nu fie încălcate sau limitate. Elevii performanți din Maramureș au fost răsplătiți pentru rezultatele obținute în anii de școală. Festivitatea de premiere a celor 183 de șefi de promoție din învățământul preuniversitar a avut loc pe platoul din fața CJ Maramureș. Inițiativa a aparținut profesoarei dr. Anca Minodora Costin-Hendea, inspector școlar general. În Aula Magna a Centrului Universitar Nord din Baia Mare a avut loc și ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice din Cluj-Napoca profesorului universitar doctor Mircea Dumitru de la Universitatea din București.
• record național stabilit de elevii din Târgu Lăpuș
Vara aceasta, 949 de candidați s-au înscris la proba scrisă a concursului național de ocupare a posturilor didactice. 188 de candidați din cei 197 cu drept de participare au fost prezenți și la proba scrisă din cadrul examenului național de definitivare în învățământ, sesiunea 2021. Sub umbrela Proiectului MERITO, în Maramureș, s-a desfășurat, în premieră în țara noastră, o școală de vară remedială pentru liceeni. Beneficiari direcți ai activităților au fost 32 de elevi ai Liceului Teoretic „Emil Racoviță” Baia Mare. 17 comune și orașe din Maramureș au primit sumele necesare pentru dotarea unităților școlare cu tablete și echipamente IT pentru asigurarea continuității actului educațional în sistem online. Ziua de duminică, 8 august 2021, va rămâne, cu siguranță, în memoria a 19 elevi de la Liceul Teoretic „Petru Rareș” din Târgu Lăpuș drept una remarcabilă. După luni de zile de documentare și organizare, elevii – coordonați de prof. Mihaela Leșe – au lansat, dintr-o comună aflată la 10 kilometri de Buzău, un balon cu heliu care a ajuns la altitudinea de 37.300 de metri, stabilind un record în România (la această categorie de baloane – 2.000 de grame) și devenind, astfel, primul liceu din țară care a bifat un astfel de experiment. A urmat bacalaureatul de toamnă, iar vara s-a încheiat cu vestea bună potrivit căreia 428 de preșcolari din elevi din Maramureș vor beneficia, cu titlu gratuit, în semestrul I al anului școlar 2021-2022, în perioada desfășurării cursurilor, de un suport alimentar constând într-un pachet sau o masă caldă pe zi.