Premierul Ciucă anunță plafonarea prețului la energie și gaze

0
81

Luni seara, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că s-a ajuns la un consens în Coaliție și guvernul va lua o serie de măsuri pentru scăderea facturilor la gaze și curent prin adoptarea unei Ordonanțe de Urgență.
OUG va produce efecte de la 1 februarie până în 31 martie, iar impactul bugetar va fi de 3 miliarde lei.
La consumator se va percepe un preț de 68 bani/kw oră la factura de curent electric.
Premierul a mai spus că toate facturile emise greșit de furnizori (cca. 1 milion) vor fi stornate și retrimise fără ca oamenii să fie debranșați
În privința energiei electrice, partidele din coaliție au căzut de comun acord la 0,8 lei/kw oră, iar consumul crește de la 300 la 500 kw, ceea ce înseamnă 0,68 bani/kw pentru consumatorul casnic. Pentru companii este vorba de 1 leu/kw.
La gaz prețul scade de la 0,37 la 0,31 lei/kw, iar limita crește de la 1.000 la 1.500 kw. Pentru IMM, școli și biserici este vorba de 0,37 lei/kw.
În perioada 1 februarie – 1 mai 2022 pentru consumatorii casnici se aplică următoarele măsuri:
• Plafonarea prețului la energia electrică activă la 0,308 lei/kwh, acordarea unei compensații de 0,29 lei/kwh și TVA a rămas 19%
• Plafonarea prețului la gaze la 0,2 lei/kwh, acordarea unei compensații de 0,06 lei/kwh și TVA redus la 5%.
Producătorii și furnizorii agreează măsurile propuse
Ieri, 18 ianuarie, premierul Nicolae Ciucă a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții producătorilor și furnizorilor din domeniul energiei în care a prezentat soluțiile aflate acum în lucru la nivelul Guvernului: plafonarea prețului la energie pentru consumatorii finali casnici și industriali, pentru întreprinderile mici și mijlocii, în paralel cu creșterea plafonului de consum până la care se aplică această facilitate, aplicarea unui sistem de reducere a facturii la energie pentru universități și alte instituții de învățământ, spitale, instituții de cultură și religioase, furnizori de servicii sociale, instituții publice, ONG-uri.
Aceste măsuri vor fi incluse într-un act normativ ce va fi supus, în perioada imediat următoare, analizei și aprobării Guvernului.
Furnizorii de energie electrică și gaze naturale au agreat noile măsuri pentru compensarea și plafonarea prețurilor, angajându-se, totodată, să depună eforturi susținute pentru a evita, pe viitor, repetarea problemelor legate de emiterea de facturi eronate.
Furnizorii și-au asumat responsabilitatea de a storna și de a reface facturile emise eronat până acum, urmând ca cele deja achitate să se deducă din următoarea factură.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.