Gropi de gunoi monumentale • Baia Mare și Sighetul, ca două picături de apă

0
127

Se cunoaște bine situația gunoaielor menajere din Baia Mare, cu un depozit închis și ecologizat, iar pe când am fi răsuflat ușurați, băimărenii, dar mai ales vecinii Groși, alături s-a născut un depozit de gunoi monumental, pierdut de sub control. Sigur, cu acceptul Groșiului, la insistențele Consiliului Județean. Ce se întâmplă în celălalt municipiu? Cam la fel, cu mici nuanțări.

Dacă ieși din Sighetu Marmației, pe DN 18, spre Bocicoiu Mare, îna­inte să lași în urmă cartierul Cămara, vezi în dreapta “minunea”. Fosta groapă de gunoi, ecologizată, acoperită și înierbată, lângă care s-a născut un alt depozit, de cinci ani încoace, cât un teren de fotbal. După ce “inițiativa” nu a scăpat nepedepsită de vecinii cărora acest nou depozit le-a făcut viața un coșmar, a fost închis, dar ceva mai jos, la zeci de metri, e o stație “de sortare”, ale cărei utilaje, parte în proiectul cu Fărcașa, n-au funcționat niciodată. Acolo s-ar sorta și ar pleca gunoiul menajer spre…unde ni le mai primesc. Dar groapa de gunoi “veche”, a doua, generează efecte, în continuare.
“Mi-au distrus afacerea, spune Gheorghe Petrovai, proprietar al unui restaurant acum închis. Dar nu sunt numai eu în cauză. Întrebați la case, oamenii, cum au avut de făcut față unui val de gândaci imenși, de genul celor de gaz, apoi unui val de șobolani. Toți eram năpădiți de șobolani, plus mirosurile. Dar și acum mai miroase câteodată. Ne-am judecat cu autoritățile, am câștigat iar, am ajuns la Cluj, evident vor mai face recurs. Deși situația e evidentă. În pandemie, dat fiind situația de urgență, au depozitat iar. Așteptăm să vedem ce face justiția, așteptăm să vedem despăgubirile. Dar răul e făcut”, ne spune omul.
Oficialitățile văd altfel situația.

“Acolo a fost groapă de gunoi încă din anii 70. După Revoluție, fiind ieftin terenul, oamenii au construit case, cu și fără autorizații. S-a ecologizat groapa veche, apoi s-a făcut platforma temporară, trebuia să funcționeze până în 2018. Se spera că se finalizează depozitul din Fărcașa. Existau aici însă absolut toate avizele. Un grup de oameni a deschis proces în instanță, au atacat Hotărârea de Consiliu Local, instanța a anulat-o. Interesant e că noi, Primăria Sighet, nu suntem parte în proces… Dar iar vă spun, pentru 20 de oameni, noi ducem gunoiul la Odorheiu Secuiesc cu costuri imense. Erau prevăzuți apoi 3 ani pentru ecologizare, apoi s-a făcut la Mediu un ghid pentru închidere in situ, dar nu se poate aici, era depozit temporar, trebuie cărat. Unde? Vă întreb unde?” – ne spune primarul Vasile Moldovan.
Gunoiul e și lângă calea ferată cu dublu ecartament ce pleacă spre Valea Vișeului, apoi prin Bistrița spre sudul țării. O carte de vizită deloc plăcută. Cât despre locuitori, la fel ca în cazul Băii Mari, la vederea lucrărilor de ecologizare a vechii gropi de gunoi, oamenii s-au încurajat și au construit. Case, afaceri. Toate aflate acum sub asaltul ciorilor, al șobolanilor. Iată o problemă majoră a Maramureșului, de la cătun și mijloc de pădure, la municipiu…

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.