De vizitat la Bastionul Măcelarilor: Grădina Vie

0
43

Grădina Vie de la Bastionul Măcelarilor din Baia Mare vorbește „despre diversitate, despre frumusețea spicelor de iarbă, pline de polen, despre solul prețios, care se construiește cu răbdare și înțelepciune, despre încântătoarele nume populare ale florilor, despre fluturi și buburuze, despre fragilitate și rezistență, despre transformarea fără odihnă care se întâmplă, clipă de clipă, în natură. Frumusețea ei nu este una țipătoare, iar bogăția ei stă în diversitate”.

Diversitate de fluturi: Mări-tă-mă, mamă și Frumușica

În Grădina Vie s-au numărat, în fiecare an, în jur de 30 de specii de fluturi.
„Fluturi care odinioară erau comuni, se găsesc acum în număr din ce în ce mai mic sau sunt chiar amenințați cu dispariția. Ce mi se pare extraordinar este că ei știu să vină aici, la Bas­tionul Măcelarilor, într-o grădină care este înconjurată de clădiri și asfalt, zgomot puternic și circulație intensă. Acum, Grădina Vie se pregătește pentru întâlnirea gâzelor din iunie cu mase mari de flori galbene, mult îndrăgite de fluturi: Mărită-mă-mamă (Rudbeckia), Fru­mușica (Coreopsis), cu mult iubitul de insecte șovârv (oregano), levăn­țica și parfumul ei îmbătător, cu menta mexicană, aromată, cu flori zburlite, cu margaretele și câte și mai câte alte flori.
Prin iulie-august, atunci când cei mai mulți vizitatori ajung la noi, la Bastion, sosesc de foarte departe și fluturii din specia Vanessa cardui (fluturele de scaieți), parcă anume pentru a încânta cât mai multă lume cu zborul lor grațios și desenul elegant de pe aripi. Ei pot fi observați atunci în tufele de Buddleja, arbustul de fluturi, pe care îl tundem în așa fel încât copiii să poată observa cu ușurință frumoșii fluturi. Educare…prin încântare”, spun reprezentanții Bastionului Măcelarilor din Baia Mare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.