Sfârșitul acestui an școlar aduce o noutate în peisajul educațional: 329 de unități de învățământ din țară (șapte din Maramureș) găzduiesc organizarea pilotării evaluării standardizate. Testarea nu este însă obligatorie pentru elevi, ministrul Educației anunțând că nu există sancțiuni pentru neparticiparea la evaluare.
Potrivit ordinului de ministru privind organizarea pilotării evaluării standardizate la finalul acestui an școlar, scopul acesteia este “de a stabili nivelul de competențe ale elevilor la finalul anului școlar”.
Evaluarea se organizează în perioada 30 mai – 10 iunie, pentru elevii claselor I-VII, respectiv 30 mai – 8 iunie, pentru elevii claselor IX-XI. Disciplinele de testare sunt: pentru elevii claselor I-VII – limba română și matematică, iar pentru elevii claselor IX-XI – limba română și, în funcție de filieră, profil și specializare, disciplina care se susține la examenul național de bacalaureat, ca probă obligatorie a profilului, matematică sau istorie.
Desfășurarea evaluării se realizează în format digital, pe calculatoare, laptopuri, tablete sau telefoane smart.
Unitățile din județ în care astăzi, 30 mai, începe evaluarea sunt: Liceul Pedagogic “Regele Ferdinand” Sighetu Marmației, Școala Gimnazială “George Coșbuc” Baia Mare, Școala Gimnazială Nr. 7 Vișeu de Sus, Liceul Tehnologic Agricol “Alexiu Berinde” Seini, Școala Gimnazială Bicaz, Școala Gimnazială Nr. 1 Moisei și Liceul Teoretic “Ioan Buteanu” Șomcuta Mare.
Rapoartele narative de evaluare nu se vor transforma în calificative/ note acordate elevilor și nu vor putea fi utilizate în vederea evaluării activității cadrelor didactice.