Discuții în Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului despre canonizarea preotului Liviu Galaction Munteanu

0
57

Ierarhii din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului s-au întâlnit în ședință de lucru la reședința mitropolitană din Cluj-Napoca, la începutul acestei săptămâni. La ședință au fost prezenți și ierarhii maramureșeni: PS Iustin, episcopul Maramureșului și Sătmarului și PS Timotei Sătmăreanul, arhiereu-vicar.
Cu această ocazie, ierarhii au analizat aspecte legate de proiectele de texte liturgice întocmite în vederea canonizării părintelui profesor Liviu Galaction Munteanu, mărturisitor și pătimitor al închisorilor comuniste pentru cauza catehizării tineretului. În ședința de lucru din 25 februarie 2021, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis începerea demersurilor de canonizare a unor mărturisitori și mari duhovnici misionari români persecutați sau martirizați de regimul comunist. Aceștia vor fi canonizați în anul 2025, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române (1885) și a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române (1925).

Cine a fost părintele Liviu Galaction Munteanu?

Născut în județul Brașov, părintele Liviu Galaction Munteanu s-a format ca teolog la Liceul „Andrei Șaguna” din Brașov și la Institutul Teologic-Pedagogic din Sibiu. În 1958 a fost numit vicar administrativ de Episcopul Teofil Herineanu, care avea un proiect de relansare a catehizării în Eparhia Clujului. Părintele Liviu Galaction Munteanu a întocmit o programă pentru catehizarea copiilor și adulților, care l-a adus în atenția Securită­ții. A fost anchetat, iar în 1959 condamnat la opt ani de închisoare pentru „uneltire contra ordinii sociale”. A fost închis în penitenciarele Aiud și Gherla. A murit în 8 martie 1961, la Aiud, ca urmare a tratamentului inuman la care a fost supus de regimul comunist.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.