Tânăra Amira Tecar, viitoare studentă la arhitectură în Londra

0
1043
rbt

• Îşi împarte viaţa între artă şi sport

Amira Tecar a absolvit Colegiul Naţional “Vasile Lucaciu” din Baia Mare, profilul socio-uman. Şi-a descoperit pasiunea pentru desen de când era în clasa a V-a. De atunci simte că arta e parte integrantă din personalitatea sa, aşa că, de fiecare dată când are la dispoziţie un pix sau un creion, caută obligatoriu şi o bucată de hârtie pentru a desena ceea ce simte ea în acel moment.
Pasiunea pentru artă, dar şi pentru ştiinţele exacte, mai precis pentru matematică au determinat-o pe Amira să opteze în viitor pentru arhitectură. A dat admitere la câteva facultăţi din Anglia şi a ales ca din toamnă să studieze arhitectura în Londra. Până să ajungă în acest punct, Amira s-a pregătit intens în domeniul artei. A avut-o ca profesoară îndrumătoare pe artista Dora Sălăjan. În atelierul ei a petrecut o bună parte din timp până când a fost declarată admisă la facultate.
R: Cum ai ajuns la artă şi la pregătirea cu Dora Sălăjan?
A.T.: Într-o zi, în clasa a V-a am desenat un copac. Mama mea a rămas impresionată. Le-a arătat prietenilor, dese­nul. Asta m-a ambiţionat. Am început să dese­nez. Şi am zis să îmbin matematica cu arta, aşa am ajuns la arhitectură. Iniţial, m-am pregătit cu profesori de la Artă. M-am pregătit pentru România. În vară am început să mă pregătesc pentru Anglia. Aveam la dispoziţie două luni să învăţ să pun culoare. Aveam nevoie de ajutorul unui expert în artă. Într-o zi, plimbându-miă prin faţa atelierului Dorei, mi-am fă­cut curaj şi am zis că voi încerca să aleg oportunitatea aceasta, dacă poate cineva să mă ajute să aplic culoare pe pânză. Am dat de Dora care este o mare iubitoare de artă. Ea mi-a spus că predă cursuri şi aşa a reuşit să mă aducă în stadiul în care sunt. Ştiam că am calităţi pentru artă, dar pentru culoare, nu. Foloseam doar creioane de grafit, natură statică şi geometrie descriptivă.
R: Ce ai învăţat aici?
A.T.: Am învăţat să lucrez în atâtea tehnici: culori de ulei, pasteluri, acrilice, markere, colaj. Am trecut prin toate etapele. Şi acum sunt mândră de aceste stadii. Am furat chiar meserie în a picta pe haine. Două luni m-am pregătit. Au fost două luni intense. Stăteam câte 10-12 ore în atelierul Dorei.
R: Pentru ce facultate ai optat?
A.T.: La 5 facultăţi din Anglia am aplicat şi la toate am fost admisă. Am ales să merg la arhitectură la Universitatea Kingston din Londra. Aş vrea să învăţ foarte bine engleza. Vreau să călătoresc în multe locuri. Anglia e punctul meu de pornire în viaţă. Rămâne de văzut ce oportunităţi mi se vor ivi.
R: Vei continua cu arta, cu ceea ce ai învăţat aici?
A.T.: Nici nu pot trăi fără acest lucru. Voi continua cu pictura. E ca o tehnică de relaxare.
R: Ce îţi place să pictezi?
A.T.: Îmi place să scot în evidenţă frumuseţea unei persoane. Aleg persoane mai grase, mai slabe, nu fac diferenţe. Important e să pot evidenţia farmecul acestora.
R: Arta ce reprezintă pentru tine?
A.T.: Nu există un loc mai bun în care să mă simt eu. Şi dacă am un creion în mână şi o hârtie, deja mă relaxez, mă eliberez de tot. E locul meu de scăpare, de unde evadez din agitaţia de zi cu zi.
R: Ce ai vrea să transmiţi celor care îţi vor vedea lucrările?
A.T.: Nu o să le cer să mă înţeleagă. Vreau să le dau anumite detalii. Lucrările mele vreau să fie şi o dilemă pentru public. Să se întrebe: oare ce a avut Amira în cap când a desenat? Ce a vrut să ne transmită? Doar nişte urme de sentiment vreau să le redau.
R: Ce pasiuni mai ai?
Îmi place sportul, am făcut handbal de performanţă, timp de 10 ani. Acolo e a doua mea familie. Viaţa mea se împarte între artă şi sport.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.