Lumea se schimbă cu o viteză uimitoare și prea puține sugestii credibile ni se oferă, pentru a ne lămuri ce ne este de folos, dar mai ales ce este dăunător. Că între realitatea înverșunată și adaptarea omului la ea este o falie suficient de mare. O carte lămuritoare pentru neliniștile și întrebările noastre, „România răsucită,” Editura UZP-2022, ne oferă prof. univ. dr. Rosemarie Haineș, cunoscută atât pentru activitatea sa universitară în domeniul comunicării și jurnalisticii, dar și prin lucrări de cercetare în aceste domenii. A practicat și jurnalismul de televiziune, realizator la TVR1. A scris mai multe cărți despre comunicarea televizuală.
Cartea pe care o prezint poartă un titlu care cheamă la lectură și meditație. Cuprinde mai multe articole-eseu, publicate între anii 2016-2022 pe site-ul și în revista Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, precum și în revista „Destine literare,” o publicație a românilor din America. Sunt analize lucide, argumentate, despre țară, dar și despre starea lumii în care trăim. Brandingul de țară, după căderea imperiului sovietic, a început un nou parcurs, deoarece altele sunt imaginile națiunilor în febra modificărilor care ne asaltează. Explicită, deși folosește un limbaj conceptual adecvat unor sondări profunde, autoarea ne provoacă la cumpănirea stărilor de fapt, la găsirea unor soluții salvatoare pentru om și lume. Ne amintește că brandul de țară începe să joace un rol din ce în ce mai mare în politică și definirea națiunii.
Spre susținerea demersului analitic a convocat analiști redutabili din universități de prestigiu din lume, dar și de la noi. Ce se întâmplă cu România? Doamna Rosemarie crede că suntem în dificultate de a stabili CINE ȘI CE ESTE. Deocamdată suntem în faza de căutare, suficient de incapabili de a iniția programe pentru a ne crea o imagine pozitivă și de a schimba percepția despre noi. Când discută despre România și Uniunea Europeană, scrie: „România se află în Europa, în Europa geografică, dar și în Europa re-inventată politic, Uniunea Europeană. Ce se întâmplă cu proiectul Uniunii Europene, ce se va întâmpla cu statele naționale membre – sunt întrebări, deocamdată, fără răspuns.”
Ajunge la această părere după ce face analiza fenomenului Brexit. Cartea ne fertilizează curiozitatea despre starea țării noastre în preajma alegerilor. Constată: „Din ultimele sondaje sociologice, aflăm că neîncrederea este dominanta atitudinală a românilor în ceea ce privește partidele din România, la vot contează persoana nu programul.” Ce fac elitele politice românești? Rolul lor este de a propune schimbări radicale pe scena publică. Dar ce facem cu falsele elite? Deși susțin că au intrat în politică pentru intenții nobile, cum ar fi servirea patriei, dacă dăm la o parte perdeaua prefăcuților, observăm că altele sunt motivele. Le știm, că se văd! O altă coordonată pe care se sprijină o națiune, în viziunea autoarei, este evoluția prin spiritualitate.
Pentru noi, românii, este invocat Mihai Eminescu, care și-a „conștientizat condiția de spirit călăuzitor pe pământ, cu misiune temporară și cu sfârșit tragic, de sacrificiu. Timpul cosmic în care trăia Eminescu este timpul sufletului, iar sufletul este conștiința noastră.” Discută aplicat despre globalizare și fake news. De ce fake news? Pentru că oamenii lipsiți de informații adevărate devin mase amorfe, ușor de stăpânit și manipulat, conchide autoarea. Profesoara și cercetătoarea din domeniul teoriei comunicării, dar și o jurnalistă cu un fin simț al observației, este preocupată de modelul comunicării publice. Capitole incitante se referă la imaginea delirului politic, societatea de supraveghere, războiul împotriva drepturilor omului, cronica unei pandemii anunțate, sfârșitul democrației, Davos spirit, după doi ani de pandemie.
Spre sfârșitul cărții am întâlnit textul „Scrisoare deschisă poporului român”, în care, după ce afirmă că nicio societate nu poate face abstracție de cultură, doamna Rosemarie constată: „Poporul român se află într-un moment de răscruce al existenței sale. Nu sunt cuvinte mari. Este vremea alegerilor creatoare de destin. Este vremea împuternicirii și afirmării voinței proprii. Deciziile istorice, pe care trebuie să le ia în fața a tot ceea ce îi este ostil, presupun fermitate, unitate națională și conștiință de sine.”
Când rătăcim, această carte, semnată Rosemarie Haineș, ne poate fi călăuză. Dă răspunsuri la neliniștile noastre.