Construcții ancestrale într-o simfonie a griului, într-o expoziție a lui Ciprian Cosma

0
207

Artistul Ciprian Cosma a revenit în fața iubitorilor de frumos cu “construcții ancestrale”. “Câte o rafală «etnografică» sparge memoria pânzei într-o încercare disperată de localizare a unei răni sufletești reale. Dar «rănile reale» au margini fizice, pe când cele emoționale, scăpate din inconștient, nu o pot comensura. Ele pot stârni adevărate vârtejuri de trăiri nestăpânite mustind de energie și informație lăuntric codată”, a evidențiat artistul Ioan Marchiș, curatorul expoziției.
Expoziția „Construcții ancestrale” este cu vânzare și se poate vizita până în data de 1 august 2022, la Galeria de Artă de pe bulevardul București nr. 6. Programul de vizitare este de luni până vineri, între orele 14 – 18.
Pe de altă parte, artistul Ioan Marchiș a remarcat „simfonia de griuri”, dar și muzicalitatea culorilor așezate pe pânză de Ciprian Cosma.
„În ciclul «Construcții ancestrale», pictorul Ciprian Cosma elaborează contururi figurative, ȋncastrează forme indecise într-un spațiu care deși fuge de figurativ, nu se poate debarasa de «formă», fapt care determină o abordare cromatică pastelată, o simfonie de griuri unde culorile se amestecă înainte de a avea o identitate primară…Sunetul culorilor e cu atât mai pregnant cu cât forma e mai abstractă. Muzica culorilor e citită de urechea ochiului. Artistul își face auzită muzica interioară a sufletului. El este un dirijor, iar pânza, o partitură pe care se țese muzica formelor și a culorilor. Și culorile când se amestecă, după unele cercetări au sunet. În cosmos, totul este sonor. Dacă am ridica sunetul frunzelor, ar fi un spectacol nemaipomenit. Și culorile când se amestecă au gemete și emoții. Mai ales griurile merg pe sonorități”, a accentuat dr. Ioan Marchiș.
Pictura lui Ciprian Cosma a mai fost caracterizată ca fiind una a fugii de ,,forma figurativă”. „Pictorul se identifică cu forma propusă pe care o construiește ca pe un adversar de temut, dar care ȋl obligă să se recunoască ȋn propriile-i emoții exprimate plastic. Un limbaj cromatic și compozițional care fuge de lumea cuvintelor și se retrage gestual, ȋn lumea nonverbului ritualic.
“Ciprian Cosma stăpânește culoarea și strunește compoziția pe pânzele lui ca și când ar construi o grădină vie care trebuie înțeleasă și aprofundată. Personaje leneșe poposesc pe o plajă de griuri sonore, locuind acolo ȋntr-o singurătate declarată, ca un ritual programat pentru depășirea lăuntrică a eului plastic”, a conchis Ioan Marchiș.
Atmosfera de la vernisaj a fost una încărcată de accente ancestrale. Pictorul a dorit să pună în valoare tema lucrărilor sale, invitând-o pe artista Maria Casandra Hauși să încânte auditoriul cu piese și texte adunate parcă din vremi străvechi.
A fost un vernisaj încărcat de emoție, cu participanți sensibili la arta izvorâtă din trăirea adâncă a artiștilor, fie ei proveniți din lumea culorilor sau din cea a sunetelor muzicale.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.