Copii și tineri din Baia Sprie, într-o tabără de poveste

1
492

Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Baia Sprie și Clubul “Green Impact” Baia Sprie au organizat, între 8 și 13 august, Tabăra – „Produs(e) de poveste” pentru 35 de copii și tineri cu vârste între 10 și 16 ani din Baia Sprie.
Programul a fost inedit și motivant pentru participanți. “Mai întâi, copiii și tinerii s-au transformat în exploratori și descoperitori ai rețetelor tradiționale din Baia Sprie. Apoi, ei au devenit culegători amatori într-un solariu din comunitate, culegând legume și fructe proaspete necesare pentru a pregăti rețetele descoperite cu o zi înainte. În a treia zi de tabără participanții au preparat zacuscă, bulion și gem de afine. Preparatele dulci sunt cele mai renumite în comunitatea noastră astfel a fost destul de dificil să ne decidem ce anume să pregătim. Am decis că ar fi binevenit să învățăm cum se fac gogoșile pufoase și delicioase, prăjitura cu măr și cornulețele cu magiun din prune, fructe pe care le găsim în grădina bunicilor noștri. În ultima zi de tabără, am învățat cum se face pâinea tradițională, din ingrediente simple și sănătoase. Familia Grigor ne-a arătat cum se pregătește un aluat bun, pentru o pâine minunată și cum se pot modela „cocuți” care, ulterior, au fost copți pe foi de varză în cuptorul de la Casa Olarului”, a punctat prof. Iolanda Sztrelenczuk, coordonator tabără.
Până s-au copt bună­tățile, participanții au aflat lucruri inedite despre cum se modelează vasele de lut și care sunt proprietățile acestora în păstrarea hranei. Lavanda, culeasă din curtea liceului și uscată de-a lungul verii, a fost folosită pentru a umple săculeți de pânză și a crea decorațiuni pentru târg.
Tot în cadrul acestei tabere, participanții au exersat rolurile de planificator și organizator de târg, au confecționat etichetele pentru produsele culinare pregătite și invitațiile pentru târgul din curtea liceului din 13 august. Pentru târgul de sâmbătă, copiii și tinerii au amenajat standurile, au pregătit un stand pentru degustare, au organizat prezentarea tuturor produselor create în cadrul taberei, au discutat cu cumpărătorii. Unul dintre voluntarii “Green Impact” a creat o prezentare online cu rețetele folosite în cadrul taberei, sub formă de coduri QR.
Suma strânsă din vânzări a fost de 4.028 lei, care va fi folosită pentru activități în comunitate.
Tabăra a fost organizată printr-o finanțare obținută de la Fundația “Noi Orizonturi” prin implicarea: prof. Mihaela Smiedt, prof. Marcela Vava, prof. Anamaria Gabriela Pop, prof. Mihaela Făt, a voluntarelor “Green Impact” Baia Sprie – Andreea Butica, Cristina Pașca, Iudith Costin (a VIII-a A), Adelina Muntean, Teodora Hărșan și a coordonatorului prof. Iolanda Sztrelenczuk.

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.