Marcel Proust, în România

0
210

Marile personalități luminează și cu umbra lor locurile prin care trec. Iar spațiul acela rămâne marcat de spiritul tutelar al omului celebru, dar mai ales al operei sale. Puțini știu că marele romancier rus Tolstoi, prin 1854, a fost pentru un an, la București, fiind înrolat în Armata Dunăreană. În memoriile sale, povestește despre orașul de atunci, despre râul care-l străbate, dar și despre obiceiurile boierilor munteni. Notează genialul romancier: „Sunt năucit. Un oraș mare și frumos. Obligația de a te prezenta multora. Apoi opera italiană, teatrul francez.”
Fiind înrolat în armata țaristă, Tolstoi a ales Bucureștiul deoarece aici era cneazul Mihail Gonceakov, conducătorul oștilor rusești cantonate în Principate, care era rudă apropiată cu scriitorul. Din păcate, nici până astăzi nu s-a stabilit unde era situată casa cu potcoavă în care a locuit Tolstoi. Un alt mare scriitor care a trecut de două ori prin sudul României a fost francezul Marcel Proust. Mi-a fost dat să cutreier acele locuri, prilej cu care am aflat ce vă povestesc mai jos. Pe malul râului Motru, pe drumul ce leagă Târgu Jiu de Strehaia, se află localitatea Corcova. Renumită podgorie, dar și loc de retragere, pe timpul verii, a familiei Bibescu, a cărei moșie era aici.
Prințul Bibescu și Martha au angajat un tânăr agronom francez, Aristoteles Sauget, care a făcut din podgoria de la Corcova un loc cu renume european. Mai ales Corvinul, cupaj inventat de Sauget, din soiurile din podgoria Bibeștilor, a cunoscut aprecierea marilor curți din vestul continentului. Martha Bibescu a fost o scriitoare premiată atât în Franța, cât și în România. A fost o femeie inteligentă și fermecătoare, un personaj al contrastelor. A cunoscut personalități ale vieții politice și literare, din perioada interbelică. De la Marcel Proust, la Charles de Gaulle. I s-a conferit Marele Premiu de Literatură al Academiei Franceze. Prietenia ei cu mari scriitori, miniștri, diplomați, regi, oameni de artă este consemnată în opera sa, care însumează peste 40 de volume.
Prin influența ei a făcut mult bine României. O perioadă a fost în suita Reginei Maria. Unul dintre prietenii ei celebri a fost și scriitorul Marcel Proust. Cu care a avut un schimb de scrisori, un amestec savant de galanterie și ironie. Despre prietenia lor, Martha a scris o carte: „La bal cu Marcel Proust”. Se știu mai puține fapte despre vizitele făcute de scriitorul francez la moșia Bibeștilor de la Corcova. Trecerile marelui scriitor prin aceste locuri se regăsesc în paginile operei lui „În căutarea timpului pierdut”.
Astăzi, marea glorie a vinului de Corcova nu mai este ce a fost. Am văzut recent un reportaj despre moșia Bibeștilor. Nu uit să spun că am bătut și eu acele meleaguri, pe când era la Corcova inginerul Lungu. Ultimii ani, se vede din film, au lăsat amprenta nepăsării. Via, crama, fabrica de cărămidă și casele care au aparținut celebrei familii sunt o ruină. A rămas doar amintirea unor ani de glorie. Care cu adevărat au făcut imagine luminoasă în Europa. Mai ales în Franța. Acolo, printre arbori bătrâni, parcă se strecoară umbra lui Marcel Proust. Din păcate, marele scriitor francez nu are nici un semn al trecerii sale prin această parte a Olteniei. Cum nu are nici Tolstoi în București.
Eu m-am împroprietărit cu această poveste admirabilă și am devenit nobil al ei. Da, un mare scriitor francez a fost pe malul Motrului, la vale. Se mai pot face cercetări. Eu atâta am aflat.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.