Pacienții români diagnosticați cu carcinom hepatocelular (CHC), cea mai întâlnită formă de cancer de ficat, au acces la un tratament inovator pe bază de imunoterapie.
Aceasta este prima și singura soluție terapeutică pe bază de imunoterapie aprobată în Uniunea Europeană pentru această formă de cancer de ficat în stadiu avansat. Imunoterapia acționează prin întărirea sistemului imunitar, care poate astfel lupta mai eficient împotriva cancerului. Cancerul de ficat este al șaselea cel mai frecvent tip de cancer din lume, iar CHC reprezintă 90% dintre cazurile înregistrate.
CHC este un cancer agresiv, cu opțiuni limitate de tratament și care reprezintă una dintre principalele cauze de deces prin cancer la nivel mondial.
CHC apare, în principal, la persoane cu ciroză provocată de viruși hepatici (B sau C) sau de consumul de alcool și este, de regulă, diagnosticat în stadii avansate, motiv pentru care este denumit și ”ucigașul tăcut”.
În România, potrivit estimărilor, în 2020, au fost înregistrate peste 3.600 cazuri noi de cancer de ficat și aproape 3.400 decese prin CHC, ceea ce reprezintă a patra cauză de deces prin cancer din țara noastră.