Milian Oros a lansat un nou roman, „ce incită la lectură”: Teodora

0
221

Scriitorul Milian Oros vine în faţa cititorilor cu o nouă provocare literară, „Teodora”. Porneşte de la o poveste de iubire, ce poate da sentimentul unui roman pueril la lecturarea primelor rânduri, dar pe măsură ce pătrunzi în universul cărţii, constaţi că se conturează câteva întrebări cu conţinut profund, ce aduc în atenţie teme precum: modul în care a luat fiinţă viaţa pe pământ şi evoluţia noastră ca oameni. E o carte ce incită la lectură, chiar dacă va avea cu siguranţă şi combatanţi ai teoriilor „conspiraţioniste” ce rezidă din proza lui Milian Oros.
Lansarea cărţii „Teodora” a avut loc în cadrul primitor al Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare. De la începutul discuţiilor, prof. Manuela Pintea a remarcat faptul că „scriitorul Milian Oros ne încântă din nou cu un roman intitulat sugestiv, Teodora. Operă care confirmă atributele unui scriitor deja consacrat, cunoscător al spiritului meditativ, dornic de explorarea necunoscutului. Pătrunderea în lumea romanului se produce prin eliberarea de prejudecăţi şi abandonul convenţiilor”, a accentuat Manuela Pintea care a mai dezvăluit că se observă o predilecţie a autorului pentru lumea paranormalului.
Cartea te provoacă să îţi reactualizezi câteva întrebări ce stau ascunse într-un ungher al minţii. Pentru a găsi soluţia la aceste frământări e obligatorie desprinderea de cotidian şi acceptarea unor „lucruri ce ne pot depăşi capacitatea de înţelegere pentru a deschide cu încredere poarta spre lumea pe care ne-o propune scriitorul”.
„Ne cunoaştem cu adevărat pe noi înşine? Avem capacitatea de a ne desprinde de trecut? Ne putem accepta aşa cum suntem? Care este imaginea mentală pe care ne-o formăm atunci când ne privim la propriu în oglindă şi apoi ne privim în oglinda propriei conştiinţe? Sunt doar o parte din întrebările, indirecte ale lucrării de faţă. Cartea ne provoacă să le soluţionăm. Construit pe o frumoasă poveste de dragoste, romanul primeşte accente filozofice, valorificând elemente esenţiale legate de locul omului în Univers”, a mai spus Manuela Pintea.
La rândul său, prof. dr. Valeria Bilţ este de părere că romanul porneşte de la o poveste de dragoste „pe marginea căreia se brodează o altă poveste ce aduce alte teme cum ar fi omenirea cu toate intrigile şi conspiraţiile ce se aşează peste geneza şi evoluţia ei. Milian Oros a scris în toate cărţile precedente despre iubire, despre daci, este un ufolog, un cunoscător al mitologiilor lumii. Impresia pe care mi-a făcut-o acest roman e că cele două personaje devin pretextele pentru introducerea teoriilor conspiraţioniste”.
Scriitoarea Carmen Băinţan consideră că „Teodora” este „o carte cu multe întrebări care aduc în prim-plan evoluţia noastră ca oameni. Sunt doi intelectuali ce au ce discuta. S-a pliat pe sufletul meu şi pe întrebările de mare actualitate: apariţia vieţii pe pământ sau chiar geneza pământului. Dintotdeauna omul a fost curios să afle ce e în jurul lui, ce va aduce societatea pentru el, bine sau rău. După ce veţi citi această carte vă veţi pune şi mai multe întrebări. E o carte care incită”.
Despre scriitor, prof. dr. Valeria Bilţ a remarcat că e un bun cunoscător al sufletului feminin, fiind atent la „mişcările sufleteşti ale femeii. De cealalată parte, poetul Nicu Cismaru a constatat că Milian Oros „stăpâneşte foarte bine condeiul. Croşetează cuvintele. Fiecare cuvânt al lui este atât de bine pus acolo încât acel puzzle se lipeşte perfect. A ieşit din mâna lui o bijuterie. Cele două personaje sunt ca două elemente cosmice ce se plimbă prin univers, fiecare întâlnesc alte elemente cosmice. Întâmplarea a făcut ca ele să se întâlnească, să se unească, să se lipească. Priviţi cât de bine mânuieşte cuvântul”.
În cadrul evenimentului a luat cuvântul şi editorul Puiu Răducanu care şi-a exprimat convingerea că această carte „va rezista peste timp”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.