Te-Deum de Ziua Națională a României și scurt cuvânt de luare aminte

0
53

În prezența a mii de persoane așezate de-a lungul bulevardului Unirii din Baia Mare, în zona Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat, azi, joi, 1 Decembrie 2022, slujba Te-Deum-ului de Ziua Națională a României și a  rostit un cuvânt de luare aminte despre înfăptuirea marelui ideal al românilor: Unirea într-o singură țară. Manifestarea a început cu intonarea Imnului Național al României. Au fost prezenți Părintele Arhim. Dr. Casian Filip, vicar eparhial administrativ, preoții Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, preoți profesori de la Seminar, tineri teologi, oficiali județeni și municipali. Răspunsurile la ectenii au fost date de Corul Angelli ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, dirijat de Pr. Dr. Andrei Baboșan.

„E o zi măreață, e o zi solemnă, o zi sfântă, o zi binecuvântată și minunată, pe care a împodobit-o Dumnezeu cu soarele acesta cald, ca să mângâie mulțimea participanților la acest eveniment, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. În fiecare an, la 1 Decembrie, aniversăm și sărbătorim Unirea cea Mare, care a avut loc într-un moment în care Dumnezeu a lucrat, poporul nu s-a așteptat. Era dramatic ce s-a petrecut. Marele război a înghițit 9 milioane de vieți, de militari combatanți și alte milioane de morți. Au fost implicate 70 de țări ale lumii.

Și lucrurile le-a condus Dumnezeu în așa fel, că, la finalul acestui război, în 1918, România, ca parte participantă și cu contribuția ei de 330.000 de vieți, de eroi, care au murit la Mărăști, la Mărășești, la Oituz și pe toate pământurile României noastre binecuvântate și creștine, datorită contribuției ei, a putut să spere să stea la masa negocierilor urmărilor războiului. A fost greu. Primul ministru Ionel Brătianu s-a bătut ca un leu la Conferința de pace de la Paris din 1919 și a folosit toate argumentele și toată forța și credibilitatea, dar Unirea noastră, pe care am realizat-o la 1 Decembrie 2018, ca moment astral, la 1918, și încoronarea regilor Regatului României, că vorbim de marii bărbați și uităm să vorbim de regi, încoronarea de la Alba Iulia a trezit poporul român la demnitate, la dorința de libertate de afirmare. Coroana Regală a României a dat imboldul, iar în 1919, după ce provinciile românești s-au alipit României și a devenit România Mare, Regina Maria, fără să aibă atribuții constituționale, a luat calea Parisului și s-a dus și a pledat. Femeie de geniu, femeie nobilă, care avea rang familia regală englezească. S-a dus și a stat de vorbă cu premierul Franței, Georges Clemanceau, care a fost între timp și ministru de război, și l-a convins, și i-a convins pe francezi, că România a fost parte la război, și-a adus contribuție de jertfă enormă, și trebuie să beneficieze de credibilitate și de ajutor, de sprijin și să recunoască unitatea românească în toate provinciile istorice și să dea curs acestui proiect, că va fi unul de succes pentru Europa. Și așa a fost. A avut credibilitate, a reușit și România a devenit, nu cum am vrut atunci, dar tot este România noastră, atât de frumoasă și atât de bogată, și atât de iubită de Dumnezeu și atât de minunată, încât trebuie să o iubim în fiecare clipă. Cineva zicea în fiecare zi. În fiecare clipă trebuie să iubim România, să ne creștem tinerii, să ne ocrotim copiii, să ne cinstim bătrânii, să prețuim eroii și să știm, și să afirmăm, deși n-avem voie unii, noi, Biserica avem voie să facem, că eroii s-au jertfit pentru libertate, unitate, demnitate și suveranitatea României. Suveranitatea unei națiuni nu se discută, nu se negociază.

Este dată de Dumnezeu fiecărui neam, fiecare țară este dată de Dumnezeu. Așa că toate aceste valori, patrimoniul sacru și România binecuvântată, care este moșternire de la noi, de la voievozi, de la martiri, de la înaintași, trebuie să o prețuim, s-a iubim și să o păstrăm, să o facem să fie frumoasă, bogată, prosperă, să o prezentăm în lume, să nu ne fie rușine cu limba, cultura, credința noastră, cultura noastră creștină și credința noastră străbună, toate valorile noastre sfinte, pe care, ca popor, prin creștinism, le-am primit și le purtăm mai departe. La mulți ani tuturor, instituțiilor, conducătorilor de instituții, Armatei Române, poporului român! La mulți ani, România! Doamne ajută!”

Au mai vorbit prefectul Rudolf Stauder, Radu Daniel Trufan, vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș, și primarul Cătălin Cherecheș al Băii Mari.

A urmat defilarea Gărzii de onoare și a tehnicii militare de luptă.

Andrei Fărcaș, redactor revista „Graiul Bisericii Noastre”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.